Повече от хиляда загинаха в Южна Осетия, боевете продължават
Повече от хиляда загинаха в Южна Осетия, боевете продължават / cнимкa: БГНЕС

1400 души са загинали в резултат на агресията на Грузия, заяви президентът на Южна Осетия Едуард Кокойти, цитиран от Интерфакс. „Според нашите информации в резултат на среднощната обсада на Цхинвали са загинали много хора, броят на загиналите е повече от хиляда“, съобщи министърът по националните въпроси на Южна Осетия Теймураз Касаев, цитиран от Ройтерс. Междувременно секретарят на грузинския Национален съвет за сигурност съобщи, че множество грузински войници са били убити днес при бомбардировките на руската авиация срещу военновъздушната база Марнеули.

Руската авиация бомбардира и грузинската военна база Вазиани близо до Тбилиси, заяви говорителят на грузинското вътрешно министерство Шота Утиашвили. Руското министерство на отбраната съобщи, че повече от десет руски войници от силите за поддържане на мира са били убити при грузинската офанзива в главния град на Южна Осетия, Цхинвали. „Постове на силите за поддържане на мира бяха подложени на обстрел от грузинските сили. В резултат на това повече от 10 войници бяха убити, а около 30 бяха ранени“, заяви полковник Игор Коначенков.

Междувременно Грузия призна, че е загубила контрол върху част от Цхинвали. „Руски въоръжени сили бомбардират Цхинвали. Ние загубихме контрол върху част от града“, заяви Шота Утиашвили. Русия обяви, че прекъсва всички въздушни връзки с Грузия, считано от полунощ на 9 август. По искане на Тбилиси Съветът за сигурност на ООН ще поднови спешно дискусиите във връзка с ескалирането на боевете в грузинската сепаратистка област Южна Осетия. САЩ заявиха, че американските въоръжени сили, разположени в Южна Осетия, не са участвали по никакъв начин в конфликта между Грузия и Русия. А кандидатът на Републиканската партия за Белия дом Джон Маккейн призова Русия незабавно да се изтегли от Грузия и заяви, че САЩ трябва да свикат спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН. „Русия трябва незабавно и безусловно да прекрати военните операции, да изтегли всичките си сили от суверенната територия на Грузия“, заяви Маккейн в Айова.

„САЩ трябва спешно да свика извънредно заседание на Съвета за сигурност, което да призове Русия да промени курса си“, каза още той. ЕС, от своя страна, съобщи, че работи за примирие в Южна Осетия и призова за незабавно прекратяване на сраженията в грузинската сепаратистка област, предаде АФП. „ЕС работи за примирие, за да предотврати разрастване на конфликта“, съобщи френското председателство на ЕС. „Съюзът призовава всички страни да прекратят враждебните действия и да подновят преговорите, за да се постигне политическо разрешение на кризата при зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Грузия“, се казва в комюникето на ЕС.

По-рано днес грузинският президент Михаил Саакашвили каза в интервю за CNN, че Русия води война срещу страната му. „Русия води война с нас на наша територия“, заяви грузинският президент. Той каза още, че е в интерес на САЩ да помогнат на страната му. „Вече не става въпрос само за Грузия. Става въпрос за Америка, за нейните ценности“, подчерта Саакашвили. „Ние сме свободолюбива нация, която в момента е подложена на атака“, каза още той. Ако Русия остане ненаказана след военната агресия срещу Грузия, „целият свят ще има проблеми“, заяви грузинският държавен глава.

Той сравни навлизането на руски танкове в Грузия с инвазията на съветските войски в Афганистан през 1979 г. и на войските на Варшавския договор в Чехословакия през 1968 г. От своя страна, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва е получила сведения, че селища в грузинската сепаратистка област Южна Осетия са били подложени на етническо прочистване. „Ние получаваме сведения, че се води политика на етническо прочистване в селища в Южна Осетия, броят на бежанците се увеличава, паниката нараства, хората се опитват да спасят живота си“, заяви Лавров.