Повече от 2 млн. мюсюлмани започнаха годишното поклонение в Мека
Повече от 2 млн. мюсюлмани започнаха годишното поклонение в Мека / снимка: Guliver/Getty Images

Повече от 2 милиона мюсюлмани започнаха днес годишното поклонение (хадж), което привлича хора от различни страни в свещения град Мека, Саудитска Арабия, за изпълнение на поредица от ритуали и молитви за очистване на минали грехове, предаде АП.

Ислямът повелява всички мюсюлмани да извършат веднъж в живота си хадж, който е един от петте основни стълба на мюсюлманската религия, включващи също вяра в Аллах и пророка Мохамед като негов последен повелител, пет дневни молитви с лице към джамията Кааба в Мека, благотворителност веднъж годишно и спазване на пост през Рамазана.

Хаджът започва в Мека, преди поклонниците да продължат към долината Мина, на няколко км на изток, където е издигнат огромен палатков град.

Кулминационният момент в поклонението са молитвите на хълма Арафат. Саудитска Арабия е мобилизирала над 100 000 полицаи, които да гарантират сигурността по време на хаджа, който става в контекста на насилието в Близкия Изток, джихадистките заплахи и рисковете, свързани с коронавируса БИРС, посочва АФП.

Източник: БТА