/ iStock/Getty Images
Повече от 3000 пожарникари и над 60 самолета в неделя се бориха с горските пожари в Португалия, при които според властите са били ранени 29 души, предаде Асошиейтед прес.

Португалската държавна телевизия Ер Те Ер както и други местни медии съобщиха, че по информация от властите 12 пожарникари и 17 цивилни са се нуждаели от медицинска помощ поради леки наранявания. В неделя следобед португалската Агенция за гражданска защита съобщи, че повече от 3000 пожарникари се борят с активните пожари.

Европейският съюз активира програмата си за подпомагане на въздушния флот за гасене на пожари, която позволява на страните членки да споделят ресурси, за да помогнат на Португалия. Испания, която също преживя горски пожари напоследък, реагира бързо, като мобилизира два противопожарни самолета, които да изпрати на иберийската си съседка, информира комисарят на ЕС по кризите Янез Ленарчич.

Испания се задъхва от убийствени температури

Правителството на Португалия съобщи, че е изпратило 60 самолета в помощ на наземните си екипи.

Португалия отдавна страда от големи, а понякога и причиняващи тежки последици горски пожари. През 2017 г. неконтролируеми горски пожари отнеха живота на повече от 100 души.

Португалският премиер Антониу Коща отложи плановете си за посещение в Мозамбик тази седмица, съобщиха от кабинета му. „С оглед на метеорологичните прогнози, които сочат много сериозно влошаване на риска от пожари в селските райони“.

Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза също отмени пътуването си до Ню Йорк, където трябваше да говори пред Икономическия и социален съвет на ООН.

През юни 96% от територията на южноевропейската страна беше класифицирана като обхваната от "екстремна" или "тежка" суша.
БТА