Полша иска помощ от ЕС за възстановяване след наводненията
Полша иска помощ от ЕС за възстановяване след наводненията / снимка: Reuters

Полша помоли Европейския съюз за помощ за възстановяването на инфраструктурата, разрушена при двете вълни от наводнения, които засегнаха страната през май и юни, съобщиха от полското министерство на вътрешните работи.
"Щетите, причинени от наводненията, се оценяват на над 2,9 милиарда евро. Тези средства представляват малко над 0,6% от БВП на страната за 2009 г., което ни позволява да изпратим искане за финансова помощ до Европейската комисия (ЕК)", посочва министерството в комюнике.

Полша търси помощ от Фонда за солидарност на ЕС, създаден през 2002 г., чиято цел е да позволи на блока да реагира бързо, като помага на страните-членки да се справят с последиците от големи природни бедствия.

Според Варшава около 266 000 души в 811 общини са били засегнати от наводненията, включително 31 000 души, които са били евакуирани.

Наводненията са повредили и около 1 160 км национални пътища и 80 000 км местни пътища, 400 км жп линии и 59 моста, допълва БГНЕС. Около 1300 км диги също имат нужда от подобрения или ремонт.