Полк. Питър Мансур: Петреъс не е знаел, че Бродуел му пише биографията
Полк. Питър Мансур: Петреъс не е знаел, че Бродуел му пише биографията / снимка: Reuters, архив
Полк. Питър Мансур: Петреъс не е знаел, че Бродуел му пише биографията
58983
Полк. Питър Мансур: Петреъс не е знаел, че Бродуел му пише биографията
  • Полк. Питър Мансур: Петреъс не е знаел, че Бродуел му пише биографията

Бившият шеф на ЦРУ генерал Дейвид Петреъс е станал жертва на пренебрегването на собствените си правила за работа. Това заяви в интервю за Дарик бившият адютант на генерала - полковник Питър Мансур, който е бил дясната ръка на Петреъс, докато 4-звездният генерал е командвал Международните сили в Ирак.

Според Мансур биографката на Петреъс - Пола Бродуел, не уведомила висшия военен, че пише биографията му, докато е била внедрена сред войските на ISAF в Афганистан. Петреъс мислел, че Бродуел пише книга за войната и след като разбрал истината, вече било твърде късно.

Как се запознават генерал Петреъс и Пола Бродуел? И двамата са завършили военната академия Уест Пойнт, но, разбира се, с около 20 години разлика. Как започват да работят заедно?

Започнала е да изучава начина му на ръководство за докторската си дисертация. В един момент осъзнава колко ценна информация притежава и се свързва с литературен агент. Сключва договор с издателство, спечелило търг, който тя сама е обявила за книгата си. Отива в Афганистан в началото на 2010-а, когато самият той е там като командващ ISAF. Бродуел пътува до Афганистан 4 пъти и прекарва доста дълго време с различни военни формирования, както и със самия генерал Петреъс в щаба на силите. Попитах генерала защо позволява на тази жена, която до момента нито е писала книга, нито е защитила докторска степен, да му пише биографията. Той ми отговори, че в началото не е разбрал, че книгата ще бъде фокусирана върху самия него. Мислил е, че ще бъде за войната в Афганистан. Редица журналисти бяха правили същото преди нея и той изобщо не се е усъмнил. Минали са няколко месеца преди да разбере, че книгата всъщност е за самия него, а не за войната. Решил е, че е твърде късно да я спира и че е редно да подкрепи Бродуел. Позволил й е да продължи и дори й помогнал да я довърши. Това е било грешка.

В момента, в който тя от автор се е превърнала в журналист, той е трябвало да приложи същите правила, които имаше към всички останали журналисти. Едно от тях беше да не се прекарва по-дълъг от необходимия период от време в личното му пространство. Друго беше да не му се правят лични профили. Нейната книга "All In: The Education of General David Petraeus" ("Всичко отвътре: Школата на генерал Дейвид Петреъс") наруши и двете. Престоя й в Афганистан се превърна нещо, което наричаме "удължено внедряване". А книгата - в разширен личен профил.

Тя представя тази книга пред обществото като една одобрена биография, а истината е, че не е.