Политически лидери приветстваха обявения от ЕТА край на въоръжената дейност
Политически лидери приветстваха обявения от ЕТА край на въоръжената дейност / снимка: Reuters, архив

Испански политически лидери приветстваха обявеното от баската сепаратистка организация ЕТА спиране на въоръжена дейност, определяйки го като край на тероризма и начало на нова ера, предаде ДПА.

"Днес Испания е свободна страна. Хората вече не се страхуват да излязат на улицата, за да защитават своите идеи, никой вече не трябва да мълчи" поради страх от ЕТА, каза вътрешният министър Антонио Камачо. Според него обаче сега Испания е изправена пред сложната задача да гарантира, че групировката няма да възобнови нападенията.

Министър-председателят Хосе Луис Сапатеро приветства декларацията на ЕТА като "победа за демокрацията, закона и разума". Министърката на отбраната Карме Чакон изключи възможността за каквито и да е преговори с ЕТА след обявеното от организацията спиране на въоръжената дейност, посочи Асошиейтед прес.

Вчера баските сепаратисти призоваха Испания и Франция да започнат диалог с нея за преодоляване на последиците от въоръжената конфронтация, предава БТА. Чакон заяви, че Испания няма да прави политически отстъпки на групировката.

Междувременно в Брюксел председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изрази задоволство от "наистина историческия момент, който слага край на годините на терор и нападения срещу испанското общество". "Поздравявам всички испански граждани и всички демократични институции в Испания за тази победа. Тя бележи кулминацията след години на неспирни усилия в борбата с тероризма. Също така искам да спомена всички жертви на тероризма на ЕТА и техните семейства", каза той, цитиран от ДПА.

Решението на баските сепаратисти се разглежда като историческо въпреки прокрадващите се съмнения в искреността на групировката. Според в. "Мундо" обявеният край на въоръжената дейност на ЕТА може да е само тактически ход преди изборите на 20 ноември. Ежедневникът предупреди, че организацията и преди е правила подобни декларации, които обаче са се оказвали лъжа, отбеляза ДПА.

От 60-те години на 20 век ЕТА е убила при нападения 829 души. Тя е смятана за терористична организация от Испания, Европейския съюз и САЩ, отбеляза АП.