Показаха пред журналисти задържаните в Славянск наблюдатели от ОССЕ
Показаха пред журналисти задържаните в Славянск наблюдатели от ОССЕ / снимка: БГНЕС

Осем западни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, задържани от петък от проруските сепаратисти в Славянск, бяха представени на пресата в града в Източна Украйна, предаде АФП.

Следвайки местния сепаратистки лидер Вячеслав Пономарьов, осмината мъже, облечени в цивилно облекло и видимо в добро здраве, влязоха в залата за пресконференции, където бяха представени на около 60 журналисти, съобщи кореспондент на агенцията от мястото на събитието, предаде БТА.

Вчера проруски сепаратисти в Украйна задържаха 13 наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Задържаните са наблюдатели от мисията на ОССЕ, пристигнала в Украйна за президентските избори, които ще се състоят на 25 май.

Украинските сепаратисти обвиниха пленниците, че са „шпиони на НАТО”, предаде АФП. Агенцията цитира изказване на лидера на сепаратистите Денис Пушилин, който заяви, че заложниците ще бъдат освободени само при условие, че на сепаратистите бъдат върнати „техните затворници”.

САЩ призоваха за незабавното освобождаване на задържаните. „Дълбоко обезпокоени сме от съобщенията за задържането на наблюдателите в Славянск. Осъждаме тези действия и изискваме незабавното освобождаване на задържаните”, заяви говорителят на държавния департамент на САЩ Джен Псаки.