Почина великият Тони Къртис
Почина великият Тони Къртис / снимка: БГНЕС

Американският актьор Тони Къртис, известен с ролята си във филма "Някои го предпочитат горещо", в който партнира на Мерлин Монро, почина на 85-годишна възраст, съобщиха американски медии, позовавайки се на семейството му.

Представител на дъщерята на Къртис, актрисата Джейми Лий Къртис, потвърди смъртта му пред "Ентъртейнмънт Тунайт". ЕйБиСи Нюз също съобщава за смъртта на актьора, пише БГНЕС.

Къртис, чието истинско име е Бърнард Шварц, е роден в семейство на еврейски имигранти от Унгария. Той има тежко детство в нюйоркския квартал Бронкс, прекарва една година в сиропиталище с по-малкия си брат Юлий, защото родителите му били прекалено бедни, за да ги изхранват. През Втората световна война служи в американските военноморски сили, след което решава да се отдаде на любовта си към актьорството и се записва в курса по драма на Ню Скуул в Ню Йорк.

Мести се в Холивуд през 1948 г., когато е на 23 години и получава договор с Юнивърсъл Пикчърс. Именно тогава той променя името си на Тони Къртис, - първото име заема от книгата "Антъни Нежеланите", а фамилията от семейството на майка си. Къртис дебютира във филма от 1949 г. "Criss Cross", но едва в средата на 50-те години на миналия век става звезда с ролите си във филми като "Сладкият вкус на успеха" и в "Непокорните" от 1958 г., в който партнира на Сидни Поатие.

За участието си в този филм той е номиниран за "Оскар". Участвал е в драми като "Бостънският удушвач", но може би най-известната му роля е в "Някои го предпочитат горещо" от 1959 г. с Мерлин Монро и Джак Лемън. През 2000 г. Американският филмов институт определи филма за най-великата американска комедия на всички времена. През 80-те години на миналия век актьорът започва кариера на художник сюрреалист. Творбите ми стават такъв хит, че успява да ги продава за над 25 000 долара. През 2007 г. картината му "Червената маса" беше изложена в музея Метрополитън в Ню Йорк. По-късно Къртис получава звезда на "Алеята на славата" в Холивуд, носител е на два "Златни глобуса" през 1958 и 1961 г. Последната му роля беше в романтичната драма от 2008 г. "Дейвид и Фатима", в която играе с номинирания за "Оскар" Мартин Ландау. Освен с успешната си филмова кариера Къртис е известен и с бурния си личен живот. Той е женен за актрисата Джанет Лей 11 години и двамата имат две деца, Джейми Лий и Кели Къртис, които тръгват по стъпките на баща си в киното. Той открито признава, че е изневерявал на Лей по време на брака им и след развода им през 1962 г. се жени за германската актриса Кристин Кауфман, с която си партнират във филма "Тарас Булба". От нея има две деца, но вторият му брак трае само четири години. След това се жени още три пъти и има още две деца от третата си съпруга Лесли Алън. Синът им Никълъс умира от свръхдоза хероин през 1994 г. на 23-годишна възраст. Преди време Къртис разкри, че е имал кратък флирт с Мерлин Монро през 1949 г. и разказа любовната им история в автобиографията си "American Prince: A Memoir".