/ ThinkStock/Getty Images
Бившият президент на Уругвай Табаре Васкес (2005-2010 и 2015-2020 г.), онколог по образование и активен борец против тютюнопушенето, почина днес на 80 години от рак на белия дроб, съобщи семейството му, цитирано от Франс прес.

Тримата синове на Васкес съобщиха, че той е починал заобиколен от роднини и приятели и благодариха на всички уругвайци за обичта им към бившия президент в продължение на дълги години.

Васкес, който е бил и кмет на столицата Монтевидео, ще бъде погребан по-късно днес в тесен семеен кръг заради пандемията от новия коронавирус. Онкологът Табаре Васкес стана известен през 2006 г., когато Уругвай стана първата страна в Латинска Америка и петата в света, която забрани пушенето на обществени места.

Васкес е загубил сестра си, майка си и баща си, починали от рак между 1962 и 1968 г. В следващите години Уругвай наложи все по-значителни предупреждения на пакетите цигари и забрани тяхната реклама и названието "лайт" (с ниско съдържание на катран).

Заради тези мерки компанията "Филип Морис" заведе дело срещу Уругвай през 2010 г. в международен арбитражен съд с иск за 25 милиона долара обезщетение от страната с население 3,3 милиона жители.

През 2016 г. съдът се произнесе в полза на Уругвай.
БТА