/ ThinkStock/Getty Images
Прочутият магнат на казината Шелдън Аделсън, поддръжник на американския президент Доналд Тръмп и на израелския премиер Бенямин Нетаняху, е починал тази нощ, предадоха световните агенции.

Основателят на групата Лас Вегас Сандс (Las Vegas Sands) беше един от главните спонсори на Републиканската партия в САЩ.

Шелдън Аделсън е починал на 87 години от рак и ще бъде погребан в Израел, съобщи неговата компания в комюнике.

Холдингът на магната, в който работят 50 000 души, притежава луксозни хотелски комплекси в Лас Вегас и казина в Макао и в Сингапур.
Аделсън оказваше доста голяма подкрепа на републиканеца Тръмп. През 2016 г. той критикуваше остро политиката на тогавашния държавен глава, демократа Барак Обама, преди да стане главен донор на кампанията на Тръмп, по онова време кандидатът на републиканците за Белия дом.

Аделсън подкрепи предизборната кампания на Тръмп и през 2020 г. В началото на миналия месец в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че Шелдън Аделсън и втората му съпруга Мириам са похарчили близо 220 милиона долара за изборите. Това обаче не предотврати победата на демократа Джо Байдън.
Освен щедрите дарения за Републиканската партия, Аделсън оказваше и голяма подкрепа на еврейската общност. Той създаде със съпругата си носеща името му фондация, чиято основна цел е да засили израелската държава и еврейския народ. В Израел от щедростта му до голяма степен се възползва премиера Бенямин Нетаняху посредством безплатния всекидневник "Израел хайом", създаден от Аделсън през 2007 г., а днес - едно от изданията в страната с най-голям тираж.

Милиардерът никога не е криел, че не подкрепя решението на израелско-палестинския конфликт с две държави, отбелязва Франс прес.
През септември миналата година Аделсън купи официалната резиденция на посланика на САЩ в Израел, намираща се в шикозно предградие на Тел Авив. Някои съзряха в това нещо символично - окончателното преместване на резиденцията на американския посланик от Тел Авив в Ерусалим.

Шелдън Аделсън е роден на 4 август 1933 г. в Бостън. Неговият баща е евреин, чиито корени водят от Украйна и Литва, а майка му е емигрантка от Англия. Неговият баща е бил таксиджия, а майка му - собственик на ателие за плетене.

Шелдън Аделсън започва кариерата си в бизнеса още на 12 години, взимайки назаем 200 долара от чичо си, за да продава вестници в Бостън. Четири години след това той отново взима заем от чичо си, този път в размер на 10 000 долара, за да постави началото на фирма за автомати за бонбони. През 90-те години на миналия век Аделсън започва да трупа пари благодарение на фирма за чартърни превози. След това той създава петдесет компании. Влиза в бизнеса с казината през 1989 г., когато е на 55 години. Тогава заедно с партньори купува за 128 милиона долара компания за казина в Лас Вегас. Преди смъртта си притежава над половината от хазартна империя на стойност 14 милиарда долара, според данни на списание "Форбс". То изчисли състоянието на Аделсън на 35 милиарда долара и го постави на 28-о място в класацията си на милиардерите за миналата година.

По повод кончината на Аделсън Нетаняху каза днес, че той е бил невероятен негов приятел, както и невероятен защитник на еврейския народ, на еврейската държава и на съюза между Израел и Америка.
БТА