/ DarikNews, архив
В черния дроб на плъхове с хроничен алкохолизъм руски учени откриха специална система от митохондрии, която претърпява промени под въздействието на етанола. Учените от Института по теоретична и експериментална биофизика на Руската академия на науките идентифицираха и вещества, които могат да намалят ефектите на алкохола, но в момента не се използват за лечение на алкохолизъм, предаде РИА Новости.

"Това ще даде възможност за нова терапия против алкохолна интоксикация", се казва в съобщение на института.

По време на проучването мъжките плъхове на една и съща възраст и с еднакво тегло са били разделени на двойки и държани в отделни клетки, оборудвани със специални поилки. Гризачите, приемащи "алкохолна диета", имали свободен достъп до купички за пиене през целия ден; контролираните плъхове получавали точно същото количество храна като "пиещите" братя. В продължение на десет дни на животните от първата група постепенно са увеличавали количеството етанол (от 0% на 5%) с храната и след това в продължение на осем седмици им се е давала храна, съдържаща 5% етанол.

След това изследователите изолирали митохондриите от черния дроб на плъховете и проучили разликите между клетките на контролираната и „алкохолната“ групи - те разгледали как се променят техните функционални параметри, нива на експресия на протеини и други показатели.

Учените са изследвали и реакции към добавки с лекарства, потенциално полезни за лечение на ефектите от алкохолизма. В резултат се оказало, че две вещества - PK 11195 и Protoporphyrin-IX, намаляват токсичния ефект на алкохола. И двете вещества са показали ефикасност при проучвания на различни заболявания, включително онкологични, и са включени в някои фармацевтични препарати, но не са били използвани за лечение на ефектите от алкохолна интоксикация.

„Когато протопорфирин беше добавен към митохондриите на пристрастени към алкохол плъхове, токсичният ефект на алкохола намаля, дишането не беше потиснато, митохондриалното подуване се забави... Докато митохондриите на контролните плъхове реагираха по обратния начин на същата добавка“, са думите на един от авторите на изследването Юлия Бабурина.

Това ще позволи на учените да приемат наличието на специална система в митохондриите, която действа в случай на патологии, свързани с алкохолизма. Протопорфиринът и ПК 11195 участват в регулирането на тази система. Според Бабурина механизмът на това действие ще бъде предмет на допълнителни изследвания. Наличните резултати отварят перспективите за използване на протопорфирин IX и PK 11195 за лечение на заболявания, свързани с хронична алкохолна интоксикация. 
БГНЕС