/ ThinkStock/Getty Images
Броят на антарктическите пингвини в някои колонии в Западна Антарктида е намалял със 77%, откакто са преброявани през 70-те години на миналия век, съобщиха учени, изследващи въздействието на климатичните промени върху този отдалечен район, цитирани от Ройтерс.

Езикът на пингвините се подчинява на същите правила като човешката реч

Антарктическите пингвини обитават острови и тихоокеанското и антарктическо крайбрежие на ледения континент. Те се хранят с крил.

"Намаляването на броя на пингвините е определено драматично", каза Стив Форест, биолог, присъединил се към експедицията на американския Североизточен университет и университета в Стоуни Брук. "Нещо се случва с фундаменталните градивни части на хранителната верига тук. Храната е по-малко и това намалява броя на птиците в популациите все повече и повече. Въпросът е дали това ще продължи", допълни Форест.

Туристи се къпят край пингвини в Антарктида (СНИМКИ)

Научната експедиция е организирана с два кораба на "Грийнпийс" до Западна Антарктида от 5 януари до 8 февруари. Учените са правили наблюденията лично и с дронове, за да оценят мащаба на пораженията.

Броят на антарктическите пингвини в един от основните им хабитата - о-в Елефант, е намалял с 60% от предишното им преброяване през 1971 г. Сега развъждащите се двойки са по-малко от 53 000.

"Макар и роля да имат няколко фактора, всичките данни, с които разполагаме, насочват, че промените, които наблюдаваме, се дължат на климата", каза Хедър Линч от университета в Стоуни Брук.
БТА