/ ThinkStock/Getty Images

„Това е все едно да те наръгат с нож“, възкликва турист, докато се потопя във водата с температура три градуса по Целзий под заинтригувания поглед на група пингвини.

Навсякъде около остров Полумесец, край Антарктическия полуостров, ледени блокове с всякакви размери плават в спокойно море, като различните им форми наподобяват безтеглови форми на оригами. За да стигне до дестинацията в Антарктида, 58-годишният норвежец, Евен Карлсен, изминал 14 000 километра и похарчил хиляди евро.

На пингвините им е толкова неловко на сушата, колкото са пъргави във водата, докато масивни и величествени китове се плъзгат през вълните, а морските лъвове и тюлени лежат на слънце.

Антарктида, земя на приключения без владетели, е „като сърцето на Земята“, според Марсело Лепе, директор на Чилийския антарктически институт. Той казва, че тя се разширява и свива като биещо сърце, докато могъщото течение, което се върти около континента, е като кръвоносна система, поглъщаща топли течения от други океани и преразпределящо студена вода.

Опасни видове застрашават Антарктида

Но този дълъг език от земя, който се простира към Южна Америка, се затопля бързо. Глетчерите му се топят и в екосистемата му нахлува микропластика, носена от течения.

Все повече туристи се стичат в района. През този сезон се очакват близо 80 000 посетители, което е 40-процентно увеличение в сравнение с миналата година. Антарктическите туроператори настояват, че насърчават отговорния туризъм.

„Не взимайте нищо освен снимки, не оставяйте нищо освен отпечатъци, не запазвайте нищо освен спомени“, е мотото им.

Критиците обаче поставят под въпрос този вид туризъм, тъй като емисиите от обикалящите света полети и сажди или черен въглерод в изгорелите газове на круизните кораби са част от това, което излага региона на заплаха.

На остров Полумесец, пингвините се подреждат през пролетния размножителен сезон, като повдигат човките си и издавайки остри звучи от скалните си гнезда. "Това казва на другите мъжки "това е моето пространство", а също така, може би, "това е моята жена"," казва за АФП орнитологът Ребека Ходжкис.

Колонията от 2500 пингвина постепенно намалява през годините. Не се знае дали по вина на човечеството.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС