/ ThinkStock/Getty Images
В малка част от Антарктида, където ледът се топи през пролетта, от милиони години в равновесие живеят и се размножават мъхове, лишеи, треви, мухи, акари, колонии от микроорганизми. Учени сега предупреждават, че оцеляването им е застрашено от инвазивни видове, голяма част от които са донесени от човека, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Science Advances".

Богатото биоразнообразие се съхранява в древен баланс от екстремен студ и изолация на антарктическата суша, заобиколена от мощни океански течения. Хилядите изследователи и десетките хиляди туристи, които посещават Антарктида всяка година, обаче заплашват да нарушат това равновесие, носейки със себе си растения и насекоми.

Айсберг, голям колкото Софийска община, се откъсна от Антарктика

Тип трева, Poa annua, вече се е установила на някои острови. Хората са донесли със себе си два вида мухи.

Някои видове се "добират" до Антарктида по въздух или други естествени пътища от отдалечени места като Южна Америка, но те не успяват да се установят за постоянно.

"Деветдесет и девет процента от инвазивните видове идват с хората", казва изследователят Питър Конвей от Британския антарктически институт.

Промени на ветровете в Антарктида ускорили топенето на леда

Според Конвей и колегите му климатичните промени ще улеснят установяването на инвазивни видове, въпреки че континентът се затопля по-бавно в сравнение с други части на планетата.

С настоящите темпове на затопляне сушата без постоянен лед на антарктическия полуостров на запад се очаква да се увеличи с 300 процента през следващия век. Това означава, че всеки инвазивен вид ще разполага с много повече земя за колонизиране.

Интересно откритие на Антарктида (СНИМКИ)

При наличието на повече терени и повече вода благодарение на топящия се лед, животът вероятно ще експлодира и конкуренцията за ресурси между видовете ще се засили. Тревите ще се борят срещу мъховете, местните видове мухи ще се изправят срещу нашествениците. Точният ефект е трудно да бъде предвиден, отбелязват учените.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА