/ ThinkStock/Getty Images
Предизвиканото от човешката дейност глобално затопляне е виновно за топенето на леда в Антарктида
Дължащото се на човешката дейност климатично затопляне е станало причина за промени на ветровете в Антарктида и това е ускорило топенето на леда по западното крайбрежие на континента, сочат данни от изследване, цитирани от ЮПИ.

Откриха причината за загадъчно топене на антарктически ледове

Става въпрос за първото изследване, което показва директна връзка между предизвиканото от човешката дейност глобално затопляне и бързото топене на ледници в Западна Антарктида. Учени по-рано установиха, че проникването на топла вода от крайбрежието води до загуба на лед сред най-големите ледници в Западна Антарктида.

ThinkStock/Getty Images

Сега специалистите използвали спътникови данни и климатични модели, за да анализират как са се променили ветровете от 1920 г. Данните показали, че със затоплянето на климата ветровете допринесли за по-топли условия в океаните. „Въздействието на дължащите се на човешката дейност климатични промени върху ледената покривка е сложно“, заяви Пол Холанд от Британския антарктически институт. „Получените резултати навеждат на мисълта, че комбинацията от човешка дейност и естествени климатични вариации е станала причина за загубата на лед в района, която е довела до покачването на морското ниво с около 4,5 см за 100 години“, коментира експертът.

Гигантски айсберг се откъсна от Антарктида (ВИДЕО)

Когато създали климатични модели, за да симулират ветровете в района в бъдеще, учените констатирали, че климатичните промени ще продължат да отключват допринасящи за затоплянето на океана промени на ветровете.

ВИЖТЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ В СНИМКИ

„Ако големите парникови емисии продължат в бъдеще, ветровете ще се променят и може да има допълнително увеличаване на топенето на леда“, отбеляза Холанд. „В случай, че парниковите емисии бъдат ограничени, промените на ветровете ще са малки. Това означава, че ограничаването на парниковите емисии днес може да допринесе за намаляване приноса на този район за повишаването на морското ниво в бъдеще“, допълва той.

ThinkStock/Getty Images

Учените знаеха, че ледената покривка в Западна Антарктида е повлияна от 10-годишен климатичен цикъл, но не бяха наясно защо ледниците започнаха да се топят толкова бързо през последните няколко десетилетия. Новото изследване дава отговор на този въпрос.
БТА