/ ThinkStock/Getty Images
Участниците в 24-та украинска експедиция до Антарктида откриха „изгубена“ ледникова пещера с езера и река, съобщиха от пресслужбата на Министерството на образованието и науката на Украйна, посочва РИА Новости.
 
 
Публикувахте от Київ FM в Сряда, 11 септември 2019 г.

Пещерата на остров Галиндез, където се намира украинската станция "Академик Вернандски", е открита по време на първите антарктически експедиции.

Промени на ветровете в Антарктида ускорили топенето на леда
 
 
Українські полярники в Антарктиді віднайшли загублену льодовикову печеру

Українські полярники в Антарктиді віднайшли загублену льодовикову печеру. Виявилося, що вона втричі більша, ніж вважалося. Ходи розташовані в три поверхи, їхня довжина близько 200 метрів. Знайшли диво природи учасники 24-ої Української експедиції, що перебувають у річній зимівці на станції Академік Вернадський.

Публикувахте от Факти ICTV в Вторник, 10 септември 2019 г.

"Входът към нея е бил на брега на острова срещу станцията, под върха на ледника. Оказало се обаче, че преди няколко години този ледник се е преместил в океана, а входът е бил блокиран", разказаха от министерството.

Откриха причината за загадъчно топене на антарктически ледове
 
 
Публикувахте от Київ FM в Сряда, 11 септември 2019 г.

Ръководителят на 24-та експедиция Игор Дикий призна, че не са успели веднага да открият пещерата.

"Имаше няколко неуспешни опита за откриването й от пролива Пенола. Но в ледника от страната на стара британска база музей , имахме късмет - намерихме входа на изгубената пещера", каза той.

България започва изграждането на нова лаборатория на Антарктида
 
 
Публикувахте от Київ FM в Сряда, 11 септември 2019 г.

Общата ширина на пещерните проходи, които са разположени на три етажа, е около 200 метра, в нея има и леденостудена река и две езера. Освен това учените са открили перо на птица, което „със сигурност не принадлежи към пингвин“. Проби за изследване вече са изпратени в Украйна.

Станция „Академик Вернански“ работи от 1996 г. Основана е през 1953 г. на остров Галиндез от британски изследователи под името "Фарадей", а по-късно е предадена на Украйна безвъзмездно.
 
 
Публикувахте от Київ FM в Сряда, 11 септември 2019 г.
БГНЕСостров Галиндез