/ Istock
Гърците и без това работят по много часове на седмица, без да имат добро заплащане, а правителството сега дори въвежда шестдневна работна седмица от 1 юли, пише Deutsche Welle. Какво се очаква от тази мярка.

След 15 години на криза и три спасителни пакета, които въведоха редица тежки ограничения, работата в Гърция вече не е строго регулирана. От години колективните трудови договори са замразени, в много компании служителите работят с индивидуални договори. По правило работната седмица в Гърция е от 40 часа, но работодателите имат право да изискват от служителите си до два часа извънреден неплатен труд на седмица, за които им отпускат после компенсация под формата на свободно време.

На теория тези договорки са доброволни, но на практика в много компании служителите са принудени да работят по-дълго и то без компенсация. Спазването на трудовото право пък рядко се контролира от институциите. За консервативното правителството на Кириакос Мицотакис работата на контролните органи очевидно не е приоритет. 

Гърците ще работят още повече след въвеждането на шестдневна седмица

И преди да влезе в сила новият закон за шестдневната седмица, гърците бяха смятани за “герои на труда” в Европа. Със средно 41 часа на седмица те работят повече от всички останали европейски граждани, както потвърждават и данните на Евростат. В същото време са доста зле платени. Минималната заплата в Гърция е 830 евро, което поставя страната на 15 място в ЕС. По отношение на покупателната способност Гърция е на предпоследно място в Европа.

От първи юли 2024 много хора в индустрията, търговията, селското стопанство и част от услугите ще трябва да работят по шест дни в седмицата, ако работодателят им реши така. За шестия ден ще се изплащат допълнително 40% над дневната ставка. Туризмът и гастрономията са изключени от новите правила, тъй като при тях от 2023 година петдневната работна седмица така или иначе не важи.

“Петдневната работна седмица официално умира”

“Със закона 5053/2023 петдневната работна седмица официално умира”, казва Арис Казакос, който е професор по трудово право в Солун.
Експертът предупреждава, че работодателите ще придобият абсолютни права в отношенията си с работниците. Казакос настоява за колективни трудови договори, които обаче са много далеч от приоритетите на дясноконсервативното правителство на “Нова демокрация”. “При индивидуалните преговори за заплати работодателят е абсолютен суверен, който може да диктува практически всички условия, които иска, с изключение на минималните права, гарантирани от трудовото законодателство”, обяснява още професорът.

Официално шестдневната работна седмица се въвежда, защото на гръцкия пазар липсва квалифицирана работна ръка. В крайна сметка, по този начин извънредният труд става по-евтин за работодателя и той не е принуден да наема нови служители.
В повечето европейски държави синдикатите се борят за намаляване на работното време, без да се съкращават заплатите, като една от целите е да се насърчи заетостта. 

Новите правила връщат времето назад

35-часовата или четиридневната работна седмица намалява броя на извънредните часове и така принуждават работодателите да наемат допълнителен персонал. Прочуванията показват също, че те повишават производителността и ангажираността на служителите. Новите гръцки разпоредби за шестдневната работна седмица и ограничаването на възможностите за арбитраж връщат времето назад, казва Казакос.
Юристът предупреждава също така, че въвеждането на шести работен ден застрашава сигурността на работещите. Броят на трудовите злополуки в Гърция е висок. През 2023 година 179 работници са загинали при такива инциденти.

Работа в туризма

Ниското заплащане, ограничените кариерни възможности и дългото работно време без адекватно възнаграждение принуждават все повече гърци да търсят реализация в чужбина. Все по-често те отказват да работят и в сферата на туризма, тъй като определят условията там като модерно робство. На популярни острови за туризъм като Миконос и Санторини сезонните работници вече работят по седем дни в седмицата. В същото време не е изключение да делят стая с още десетина работници. Поне на Миконос заплащането е добро, което не важи за други не съвсем популярни дестинации. На много места - като например на полуостров Халкидики - има сериозен недостиг на работна ръка. Заради него много хотели и ресторанти отвориха врати със закъснение тази година.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Deutsche Welle