/ БГНЕС
"Кремъл не коментира въпроси за специалната военна операция на Русия, включително за целите й в южната част на Украйна". Това заяви в разговор с журналисти Дмитрий Песков, говорителят на руския президент, предаде ТАСС. 

"Продължаваме да не коментираме по никакъв начин въпроси, свързани с провеждането на специалната военна операция", заяви Песков в отговор на въпрос, зададен по повод направените днес изявления на командването на Централния военен окръг за възможното развитие на руските военни действия в Украйна. Запитан дали президентът Владимир Путин, който е и върховен главнокомандващ, коригира задачите на операцията, Песков каза, че всички такива въпроси трябва да се задават на министерството на отбраната.

Генерал Рустам Минекаев, командващ войските на Централния военен окръг, каза, че втората фаза на "спецоперацията" ще започне буквално до дни, а целта й ще бъде установяване на пълен контрол над Донбас и Южна Украйна и създаването на сухопътен коридор до Крим.

По-рано руските власти формулираха целите малко по-различно, отбелязва руската редакция на Би Би Си. Говореше се за контрол над Донецката и Луганската област, а Южна Украйна не се споменаваше в този контекст. Генерал Минекаев каза също, че контролът над Южна Украйна ще даде "още един излаз" към Приднестровието, където по думите му също имало факти за накърняване на правата на  рускоезичното население.
БТА