/ БГНЕС
Европейският съюз ще направи "всичко възможно", за да спечели Украйна войната срещу Русия, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на украинския президент Володимир Зеленски в Киев, предаде Франс прес.

Мишел, който пристигна тази сутрин на необявено предварително посещение в Украйна, изрази увереност, че руският президент Владимир Путин "няма да успее" да раздели европейците. "Вие не сте сами, ние сме с вас и ще направим всичко възможно, за да ви подкрепим и да направим така, че Украйна да спечели войната", подчерта председателят на Европейския съвет на съвместна пресконференция с украинския президент. Шарл Мишел обясни, че това ще стане по два начина - с подкрепа за Украйна и санкции срещу Русия.

ЕС ще организира на 5 май международна донорска конференция за Украйна, за да осигури нейната победа, обяви той, цитиран от ДПА.

Шарл Мишел отбеляза, че е "изключително впечатлен" от "личното командване" на Зеленски от началото на войната на 24 февруари, което според него отразява "смелостта на украинското население", предаде АФП.

Путин "няма да успее да унищожи суверенитета на Украйна, нито да раздели Европейския съюз", изтъкна Мишел. Той приветства способността на ЕС да наложи с единодушие няколко пакета санкции срещу Русия след нейната инвазия в съседната страна. 

Председателят на Европейския съвет обеща скоро да бъдат взети на прицел руския петрол и газ - нещо, за което настоява украинският президент. Ще е "изключително трудно" да "променим поведението на Кремъл", призна обаче той.

Зеленски от своя страна подчерта, че присъединяването към Европейския съюз е приоритет за Украйна.

Украинският президент похвали председателя на Европейския съвет, че е дошъл в Киев в знак на солидарност със страната му, предаде Ройтерс. "Западът (вече) има по-топло отношение към Украйна", отчете Зеленски, цитиран от ДПА.

Украинският президент изрази задоволство, че сроковете за доставка на военно оборудване за страната му "станаха по-ясни".

В същото време Зеленски призова ЕС да не се бави с налагането на ембарго на вноса на руски петрол и газ. Германия не е готова да наложи санкции на енергийния внос от Русия, добави в същото време той и разкритикува нейната позиция.

По-рано днес председателят на Европейския съвет посети Бородянка - малък украински град близо до столицата Киев, където според местните власти руски военни са убили цивилни. Там Шарл Мишел осъди "военните престъпления", извършени според него от руската армия, отбелязва АФП.
БТА