/ Istock

Гласоподавателите в Швейцария подкрепиха с голямо мнозинство предложението за увеличаване на пенсионните плащания. Изборът им бе приветстван като "исторически" от поддръжниците в момент, когато застаряващото население на страната е изправено пред нарастващи разходи за живот.

Призивът на профсъюзите за добавяне на 13-та месечна пенсия всяка година осигури близо 60% подкрепа, показват окончателните резултати.

Но отделно гласуване за повишаване на пенсионната възраст на 66 от 65 беше категорично отхвърлено от три четвърти от гласоподавателите.

Асоциацията на пенсионерите АВИВО приветства увеличението на пенсиите като "историческа победа". Партията на „зелените“ в Швейцария също отпразнува „значима победа... за многото пенсионери, чието положение ще се подобри“.

Докато проучванията на общественото мнение сочеха силна обществена подкрепа за предложението „По-добър живот в пенсия“, неизвестността оставаше относно това дали то ще осигури необходимите мнозинства в повечето от 26-те кантона на Швейцария. Но в крайна сметка инициативата спечели двойно повече от необходимото мнозинство с подкрепата на 58,24 процента от избирателите, тя бе одобрена и в 16 кантона.

Десет кантона отхвърлиха този ход, показват резултатите, докато подкрепата скочи над 70% в шест кантона, включително над 82% в западния кантон Юра.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

БГНЕС