/ БГНЕС
Балотажът на президентските избори в Северна Македония ще се проведе на 5 май
Балотажът на президентските избори в Северна Македония ще се проведе на 5 май
101373
Балотажът на президентските избори в Северна Македония ще се проведе на 5 май
  • Балотажът на президентските избори в Северна Македония ще се проведе на 5 май
Кандидатът на управляващата в Северна Македония коалиция Стево Пендаровски и кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова ще се борят на балотаж на президентските избори на 5 май, според резултатите от преброяването на почти всички бюлетини от вчерашния първи тур, съобщиха АФП и ДПА.

И двамата кандидати обявиха победа късно снощи, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви, че Пендаровски печели 42,63% от гласовете, а Силяновска-Давкова - 42,39%.

"Днес постигнахме огромна победа", заяви пресконференция в Скопие Пендаровски, който кандидат на управляващата коалиция, водена от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и Демократичния съюз за интеграция (ДСИ). Силяновска-Давкова каза, че "ние убедихме гласоподавателите, че без справедливост няма НАТО и ЕС".

БГНЕС

"Ясно е, че концепцията "Заедно" днес спечели. Така ще бъде и на втория тур". Това каза кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски след приключването на първия тур от президентските избори в Република Северна Македония.
 
"Изборът на втория тур е лесен, защото разликата между мен и Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ е огромна. Моята концепция е прогресивна държава, а нейната програма е изолация. Подавам ръка на всички. Ще бъда президент на европейска Северна Македония", допълни Пендаровски. Според него трябва да се сложи край на 10-годишния период, през който Македония не е имала президент.

БГНЕС

"Тепърва предстои битката. Македония е пропаднала и слаба държава. Тя има нужда от радикална промяна. И за втория тур ще говоря по същия начин. На първо място са икономика и работа. Европейски живот в Македония може да има само е една правова държава", каза след обявяване на резултатите кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова.

В Северна Македония се провеждат президентски избори - първи след смяната на името на страната

Независимият кандидат Блерим Река, подкрепен от партиите Алианс за албанците и Движение "Беса", се нареди на трето място с 10,36% от гласовете.

Първият тур на изборите беше белязан от изключително ниска избирателна активност, отбелязва АФП. По данни на ЦИК в гласуването са участвали 41% от регистрираните 1,8 милиона избиратели, което е най-слабото участие от независимостта на бившата югославска република през 1991 г.
БТА, БГНЕС