ПАСЕ предостави статут на партньор за демокрацията на Палестина
ПАСЕ предостави статут на партньор за демокрацията на Палестина / снимка: Reuters

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ предостави статут на партньор за демокрацията на Палестинския национален съвет, предаде Франс прес.

Решението беше взето по предложение на комисията по политическите въпроси на ПАСЕ. То беше определено като историческо събитие от председателя на Палестинския национален съвет Селим ел Заанун.

Статутът на партньор за демокрацията на ПАСЕ е създаден през 2009 година и цели задълбочаване на връзките на асамблеята със страните, които не са членове на Съвета на Европа, но са съседи на Европа. За първи път той беше предоставен на Мароко през юни.

Предоставянето на статута на партньор на палестинците стана след гласуване в парламентарната зала, посочва БТА. Но въпреки че по време на вота някои от парламентаристите казаха, че подкрепят членството на палестинците в ООН, други подчертаха, че статутът на партньор за демокрацията, предоставен им днес, не означава по никакъв начин, че ПАСЕ признава палестинската държава. В четвъртък пред ПАСЕ ще говори палестинският президент Махмуд Абас.