/ Gulliver/Getty Images
Високопоставени лидери на Даунинг стрийт са отговорни за организационната култура, довела до провеждането на незаконни партита по време на наложения заради коронавируса локдаун, се казва в доклад на висшата държавна служителка Сю Грей, цитиран от Reuters, предава БТА.


 
Докладът на Грей беше поръчан от самия Джонсън след разкрития за провежданите на Даунинг стрийт партита с алкохол в период, когато социалните събития бяха почти изцяло забранени по силата на строги правила, въведени от правителството за ограничаване на разпространението на коронавируса.
 
„За много от тези събития не е трябвало да се допуска да се случат“, според доклада, който посочва, че отговорността е на висшето политическо и административно ръководство.
 
Предварителен вариант на доклада на Грей беше публикуван през януари, но повечето подробности не бяха огласени до края на воденото отделно полицейско разследване. То приключи миналата седмица с налагането на 126 глоби. Както премиерът, така и финансовият министър Риши Сунак бяха глобени заради парти по повод 56-ия рожден ден на Джонсън през 2020 година.
 
Опозиционни политици и членове на собствената му партия призоваха Джонсън да подаде оставка след разкритието, че той и високопоставени чиновници са нарушили правилата, забраняващи на хората да се срещат с лица, които не са част от техните домакинства и в много случаи, дори да присъстват на погребения на близки. „Мнозина ще бъдат смаяни, че подобно поведение се е случвало в такъв мащаб в самото правителство“, подчертава Грей. „Обществото има право да очаква най-високите стандарти на поведение на такива места и очевидно, това, което се е случило, не отговаря на тези стандарти“.
 
Държавната служителка не обвини лично Джонсън, но съобщава подробности и включва снимки на над 10 събирания на Даунинг стрийт, на някои от които е присъствал и той.
 
Председателят на Камарата на общините заяви, че премиерът ще направи по-късно изявление пред парламента.
 
БТА