В четвъртък, 14 юли, депутатите в македонския парламент ще обсъдят предоставената от правителството информация относно френското предложение за сваляне на българското вето за членството на РС Македония в Европейския съюз.

Очаква се по време на парламентарния дебат да направи обръщение председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

МВнР с остра позиция срещу антибългарските прояви в Северна Македония

В понеделник в парламента се проведе координационна среща, след което правителството изпрати допълнение към информацията за съдържанието на проекта на преговорна рамка за преговорите за присъединяване на РС Македония към ЕС, предложен на 30 юни 2022 г. от Франция.

Съобщава се, че документите са предоставени на всички депутати.

Късно през нощта Централният съвет на управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ в РС Македония проведе заседание, на което подкрепи единодушно френското предложение за започване на преговори на страната за членство в ЕС.

В съобщението от партията се казва, че "решението е взето в полза на държавните и национални интереси, както и на стратегическите цели за членство в ЕС". С това си решение на практика партията на премиера Димитър Ковачевски одобрява започването на преговори за пълноправно членство в ЕС съгласно предложената от Франция Преговорна рамка.

Основният коалиционен партньор в правителството - Демократическият съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети също категорично подкрепи френското предложение. В парламента само депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и крайнолявата проруска "Левица" са против него.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отправи призив депутатите на СДСМ да отхвърлят френското предложение, като в замяна на това обеща, че няма да иска предсрочни избори и ще подкрепи оцеляването на правителството.


Управляващата партия в Скопие подкрепи френското предложение


„Съдържанието на предложението за преговорна рамка е спорно и недостойно за Република Македония. СДСМ и ДСИ, пренебрегвайки волята на огромното мнозинство от гражданите, искат насилствено да прокарват процедура, която е в пълно противоречие с държавните и националните интереси", каза Мицкоски.
БГНЕС