/ iStock/Getty Images
Румъния ще проведе парламентарни избори на 6 декември, обяви премиерът Людовик Орбан, като гласуването ще определи дали страната ще обърне страницата на неотдавнашната политическа нестабилност, съобщава Евроактив.

Изборите, на които се превижда проевропейската Национално-либерална партия на Орбан (НЛП, свързана с ЕНП) да спечели, ще се проведат, въпреки рисковете от коронавирус.

„Като се има предвид нашето законодателство, единствената налична дата за провеждане на изборите е 6 декември“, каза Орбан, 57-годишният ръководител на НЛП, в началото на правителственото заседание.

Румъния удължи извънредната ситуация заради коронавируса

Относително невредима в началото на глобалната пандемия от коронавирус, Румъния наскоро претърпя скок на инфекциите до средно 1 200 нови случая на ден, като наблюдателите не са сигурни как ще се отрази болестта на гласуването през декември.

Икономиката на една от най-бедните членки на Европейския съюз се сви с 12,3% през второто тримесечие на годината поради въздействието на Covid-19 върху бизнеса и потреблението.

Исторически доминиращата Социалдемократическа партия (СДП) спечели парламентарните избори през 2016 г., но правителството й беше свалено миналата година, след като беше опетнено от обвинения в корупция и масови улични протести заради спорни съдебни реформи.

В понеделник правителството на малцинството на Орбан оцеля във вот на недоверие в парламента от страна на СДП поради липса на кворум.
БГНЕС