Папата изрази негодувание от „отвратителните“ престъпления на духовенството
Папа Франциск пристигна в Ирландия, предадоха световните агенции. Това е първа визита на папа в тази страна за почти четири десетилетия, отбелязва АП. Самолетът с папата и антуража му кацна на международното летище в Дъблин след двучасов полет от Рим. На летището папата бе посрещнат от министърът на външните работи на Ирландия Саймън Ковини, допълва АФП.
 
Това е 24-ото пътуване на Франциск зад граница. Визита му в Ирландия ще продължи 36 часа. Тя се организира в момент, в който църквата е разтърсена от няколко скандала, свързани с последните разкрития за сексуални посегателства в САЩ и със серията от оставки на висши духовници в Чили, Австралия и САЩ, заподозрени в омерта относно сексуалните посегателства.
 

БГНЕС


Още с кацането си папа Франциск заяви, че споделя гнева от неуспеха на църковните власти за накажат "отвратителните престъпления" на свещеници, които са блудствали или са изнасилили деца, предаде АП.
 

БГНЕС


В реч пред ирландското правителство днес главата на Римокатолическата църква посочи мерки, взети от неговия предшественик папа Бенедикт XVI в отговор на кризата, свързана със сексуални посегателства, извършени от църковни представители. Той обаче не даде нови сигнали, че ще предприеме решителни действия да държи отговорни епископите за защитата на децата или да ги санкционира, когато те не успяват. "Неуспехът на църковните власти (...) адекватно да отговорят на отвратителните престъпления с право предизвика гняв, и остава източник на болка и срам за католическата общност. Аз самият споделям тези чувства", заяви папата.
 
Правозащитна група организира протест на прочутия дъблински мост "Ха'пени", който съвпада с пристигането на папата, предаде ДПА. Групата настоява за реформи в католическата църква, включително ръкополагане на жени за свещеници и прекратяване на изключването на хората от гей общностите.
 

БГНЕС


Ирландският премиер Лео Варадкар, който е гей и успешно води кампания за еднополови бракове през 2015 г., в приветствената си реч към папа Франциск спомена и различните форми на семейства. Семействата могат да бъдат водени от дядовци и баби, самотни родители, родители от един и същи пол и разведени родители, които после са се оженили отново, каза премиерът, цитиран от ДПА.
БТА