Папа Франциск: Русия може много да допринесе за световния мир
Папа Франциск: Русия може много да допринесе за световния мир / БГНЕС

Русия може да допринесе много за световния мир, заяви папа Франциск в интервю за италианския вестник "Кориере дела сера" и спомена някои сближавания в позициите на Ватикана и Москва по конфликтите в арабския свят, предаде Франс прес.

На въпрос защо иска да се срещне в петък в Хавана с близкия до Кремъл руски православен патриарх Кирил, папата подчертава, че е важно за световния мир да се говори с руснаците и излага главния принцип на дипломацията си: "Трябва да се изграждат мостове. Стъпка по стъпка. Докато успеем да стиснем ръката на човека от другата страна".

Папа Франциск призова за сближаване между католици и православни

Подобно на Китай, "Русия може да даде много", добавя той, използвайки израза си за "световна война късче по късче". Всъщност тази война не е на части, а си е наистина война, заявява папата.

Колкото до срещата в Хавана, "просто казах, че искам да се срещна и отново да прегърна православните си братя. Това е. Две години се водиха тайно преговори, водени от компетентни епископи", отбелязва Франциск.

Папа Франциск призова за по-голямо равенство между страните (СНИМКИ)

"Мостовете са дълготрайни и допринасят за мира. Стените - не. Те трябва да се разрушават, а не да се издигат. И без това съдбата им е да паднат, рано или късно. Да си спомним Берлинската. Изглеждаше вечна, а падна за един ден", заявява папата.

"Западът трябва да си направи самокритика" за Либия, добавя Франциск. "За Арабската пролет и Ирак можехме предварително да си представим какво ще стане. Имаше отчасти сближаване в анализите на Светия престол и Москва. Отчасти, понеже Русия все пак си има свои интереси", посочва папата.

"Ако помислим за Либия преди и след военната намеса срещу режима на полковник Муамар Кадафи, преди тя беше една, а сега са петдесет!", казва Франциск.

Източник: БТА