Атаката е считана за пълна изненада за Израел. Денят е смятан за най-смъртоносния за еврейските цивилни от края на Холокоста
Една година от терористичното нахлуване на "Хамас" на израелска земя и последвалата офанзива срещу Газа.

Безпрецедентното нападение на палестинската групировка на израелска земя на 7 октомври доведе до смъртта на 1205 души, включително заложници, които са загинали или са били убити в плен в Ивицата Газа.

1 година в плен на „Хамас“: 97 заложници все още са в неизвестност в Газа

Бойните действия започват рано сутринта с ракетен обстрел срещу Израел и нахлувания с превозни средства на израелска територия. Хамас го нарича операция "Буря Ал-Акса"

Бойци на Хамас атакуваха от ивицата Газа, пробиха огражденията около анклава и нахлуха в близките израелски селища, като същевременно нападнаха и музикалния фестивал Супернова, на който се веселяха стотици младежи. Нападателите избиват там над 360 души, а около 40 души са отвлечени и откарани в ивицата Газа. Часове наред участници и зрители на фестивала се крият в околностите. Някои от тях се свързват с близките си по телефона, за да разкажат за ужаса, в който са попаднали. Шани Лук също успява да позвъни на майка си и да ѝ разкаже, че се опитва да избяга, след което разговорът прекъсва. Часове по-късно в социалните мрежи се завърта видео, публикувано от палестински бойци, на което се вижда ужасяваща сцена - въоръжени мъже седят в каросерията на пикап и притискат с краката си полуголо женско тяло, което изглежда безжизнено. Пикапът с тялото на полуголата жена обикаля по улиците на Газа, а мъжете в каросерията скандират: „Аллах е велик".
 

Газа
БТА


Много други израелци бяха отвлечени и убити в домовете си, които се намират в кибуци, граничещи с Газа. 97 заложници, които бяха взети в плен от Хамас все още не са се завърнали у дома.
 

Газа деца
БГНЕС

Газа Израел
БГНЕС



По време на офанзивата, извършена от Израел, в ивицата Газа бяха убити най-малко 41 825 палестинци, повечето от които цивилни, според данни на Министерството на здравеопазването на правителството на Хамас, считани за достоверни от ООН.

Конфликтът постепенно се разшири и в него систематично или спорадично се включиха още „Хизбула“, йеменските хуси и Иран.

Израел готви мощен удар срещу Иран на 7 октомври

В Ливан, където Хизбула е открила фронт в подкрепа на Хамас, от октомври 2023 г. насам са убити над 2000 души, според властите.
 

Газа
БГНЕС



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня