/ БГНЕС
Пакистанските власти се стремят възможно по-скоро да евакуират близо 100 000 души, след като тропическият циклон "Бипраджой" се превърна в "много силен" циклон в близост до крайбрежието на страната, предаде ДПА.

"Ще завършим евакуациите до четвъртък сутринта" каза пред репортери председателят на националната служба за справяне с бедствия Хайдер Малик в солицата Исламабад.

До момента най-малко 26 000 души са били откарани на по-безопасно място, заяви Малик и допълни, че циклонът е станал по-силен.

Около 100 000 души от крайбрежните региони ще бъдат евакуирани, преди един от най-силните циклони за последните 25 години да удари пакистанската провинция Синд. Очаква се циклонът да достигне сушата на 15 юни. 

Провинцията бе поразена от опустошителни наводнения миналата година и десетки хиляди хора все още се борят, за да възстановят дотогавашния си начин си на живот. 

Циклонът вече е на разстояние 470 км от пристанищния град Карачи, съобщи пакистанската метеорологична служба. 
Ядрената централа в Карачи и някои въглищни електроцентрали в съседни окръзи ще бъдат изключени през следващите дни, което може да доведе до проблем с енергозахранването в страната.

"Опасно е да функционират електроцентрали по време на ветрове с висока скорост", заяви министърът на енергетиката Хурам Дастагир.
Правителството на провинцията също се подготвя за възможни наводнения в градовете, тъй като в Карачи се очакват повече от 100 милиметра дъжд.

Министърът по въпросите на климатичните промени Шери Рехман заяви, че крайбрежието е изложено на висок риск и вълни с височина между 2,4 и 3,7 метра могат да залеят бреговете.

Тя заяви, че в Карачи се очакват 113 мм дъжд и в града вероятно ще има локални наводнения.
Анелия Пенкова/БТА