Жертвите на мусонните дъждове в Пакистан станаха близо 1000
Пакистан търси международна помощ заради невижданите наводнения. Властите в страната се обърнаха с призив и към богатите хора да помогнат на бедните, пострадали от стихията. 

пакистан наводнения
БТА

Жертвите на наводненията от началото на сезона на мусонните дъждове в Пакистан станаха около 1000. Почти толкова са и ранените за същия период, а хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си. Това съобщиха пакистанските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

пакистан наводнения
БТА

В събота Националната служба за борба с бедствията и авариите съобщи, че за последните 24 часа са загинали още 45 души. С това общия брой на жертвите от средата на юни досега става 982, а на ранените - 1456.

Сезонът на мусоните, който тази година започна по-рано, през юни, донесе особено силни валежи, а спасителните служби срещнаха трудности да евакуират хилядите блокирани хора в районите, пострадали от наводненията. Обявено бе извънредно положение.

пакистан наводнения
БТА

Министърът на информацията Марям Аурангзеб съобщи, че армията и хуманитарни организации помагат да се достигне до бедстващите хора в много от окръзите на южната провинция Синд, Северозападната погранична провинция, източната Пенджаб и югозападната Белуджистан.

Новината беше съобщена ден след като премиерът Шахбаз Шариф се обърна към международната общност с призив да помогне за справяне с последствията от наводненията в бедната мюсюлманска страна.

пакистан наводнения
БТА

ООН планира да призове международната общност да се мобилизира за набиране на 160 милиона долара, с които да се помогне да бъдат ликвидирани  последиците от бедствието, съобщи на брифинг говорител на пакистанското външно министерство. Световната организация официално ще направи това на 30 август.

пакистан наводнения
БТА

Един от най-засегнатите от наводненията и дъжда райони е живописната долина Калам в Северозападната погранична провинция. Водите на придошлите реки отнесоха там цели сгради, включително емблематичен хотел.

пакистан наводнения
БТА

Мусонните дъждове се очаква да продължат и следващата седмица, най-вече на юг и югозапад. Сезонът на мусоните в Пакистан започва обикновено през юли и продължава до септември.

пакистан наводнения
БТА

Силните дъждове и наводненията повредиха и мостове и пътища в цял Пакистан, което наруши доставките на зеленчуци и плодове за пазарите и предизвика рязкото им поскъпване.
БТА