Афганистанската бежанка Шарбат Гула, прочула се през 1984 г. , когато нейна снимка се появи на корицата на сп. National Geographic, бе експулсирана от Пакистан във воюващ Афганистан след кратък престой в затвора заради използване на подправени документи за самоличност. Това съобщиха пакистански представители, предаде Франс прес.

Зеленоокото афганистанско момиче с червено шалче бе заснето в бежански лагер и се превърна в символ на страданието, което носят войните в страната й.

"Експулсирахме Шарбат Гула в Афганистан заедно с четирите й деца", съобщил за АФП представител на местните власти в граничния град Торхам. Друг служител уточни, че са я придружили и представители на афганистанската дипломатическа мисия в Пакистан.

Пакистан отказа да пусне под гаранция „момичето със зелените очи"

Бежанката навършва днес 45 години. "Бях решила да живея и да умра в Пакистан, но те ми причиниха възможно най-голямата злина", каза тя миналата седмица пред АФП. Гула сподели, че "сърцето й се къса", щом си помисли, че ще я върнат в родната й страна, където талибаните са минали в настъпление срещу отслабеното правителство.

Арестуваха „момичето със зелените очи“ от известната корица на National Geographic

Гула бе арестувана в дома си в Пакистан, защото живеела незаконно в страната. При обиска бяха иззети афганистански и пакистански документи за самоличност. Заплашваше я присъда от 14 г. затвор за дългогодишно незаконно пребиваване в страната. Осъдена бе обаче на две седмици затвор, глоба от близо 1000 долара и експулсиране от Пакистан.

Пакистан причини найголямата злина на момичето със зелените очи (ВИДЕО)
netinfo
снимка: БГНЕС