Отвориха въздушното пространство над Бенгази, след като бе затворено през нощта
Отвориха въздушното пространство над Бенгази, след като бе затворено през нощта / снимка: Reuters

Въздушното пространство над Бенгази бе отворено отново, след като бе затворено през нощта от съображения за сигурност, предаде Ройтерс, като се позова на представител на управата на аерогарата в източния либийски град.

Мярката бе въведена в 0.30 ч. по Гринуич (3.30 ч. българско време) днес за рутинна проверка. Въздушното пространство бе отворено отново в 10.30 по Гринуич (13.30 ч. българско време).

Повече подробности не бяха дадени.

По-рано днес от съображения за сигурност бяха спрени полетите от международното летище в Бенгази, предаде Франс прес.

Източник от летищната администрация заявил за АФП, че решението било взето след нападението през нощта във вторник срещу сряда срещу консулството на САЩ в града.

"Снощи получихме заповед да прекратим незабавно всички полети от съображения за сигурност", съобщил цитираният от АФП източник, който пожелал да остане анонимен. "Опасността идва от факта, че в района е възможно да има преносими зенитни ракети. Но все още точната причина не ни е съобщена", подчертал той.

Във връзка с нападението в Бенгази западните страни и НАТО отново изтъкнаха факта, че след свалянето на режима на Муамар Кадафи от военните складове в страната е било откраднато голямо количество оръжие, в това число и преносими зенитно-ракетни системи.

По-рано днес стана известно, че един от американците, загинали при нападението в Бенгази, Глен Дохърти, е бил ръководител на специализиран екип, изпратен в Либия да издирва "хилядите" според оценка на телевизия Ей Би Си преносими зенитни ракетни системи.

Същевременно отново избухнаха сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи срещу американския филм, възприет като богохулен към исляма, около посолството на САЩ в Кайро, предаде Франс прес.

Групи от по десетина младежи минаваха край посолството и замеряха с камъни полицаите от отрядите за борба с безредици, обградили дипломатическата мисия. Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите.

Около посолството са пръснати камъни и павета, а на съседен булевард има обгорял автомобил, посочва БТА.

След като минат край посолството, протестиращите се събират на близкия площад "Тахрир" - сцена на демонстрациите, свалили от власт през 2011 година режима на Хосни Мубарак.

"Мюсюлманските братя" - най-голямата политическа сила в Египет, чийто представител е президентът Мохамед Морси, отправиха призив за "мирни събирания" из цялата страна след петъчната молитва рано следобед, на които да бъде изразен протест срещу филма.

На фона на антиамериканските настроения през последните дни и очакваните масови протести след петъчната молитва срещу скандалния филм "Невинността на мюсюлманите" редица мюсюлмански страни засилват мерките за сигурност, съобщават световните агенции.

Йеменските сили за сигурност блокираха улиците около американското посолство в столицата Сана. Това се случи, след като в близост до сградата се събраха протестиращи срещу американския филм. В четвъртък силно укрепената сграда на дипломатическа мисия на САЩ в Йемен беше щурмувана от демонстранти, отново заради появилия се в интернет трейлър на скандалния филм.

В Индонезия политически лидери и известен духовник призоваха за спокойствие населението на най-многолюдната мюсюлманска страна в света. Около посолството на САЩ ще бъдат разположени 250 полицаи за борба с безредици. Агенция Франс прес съобщава, че 350 протестиращи радикални ислямисти в столицата Джакарта са заявили, че антиислямският филм е "обявяване на война". Правителството на страната иска достъпът до трейлъра на филма да бъде ограничен.

В Пакистан е засилена охраната около дипломатическите представителства на САЩ. В северозападния град Пешавар вече втори ден има масови демонстрации. Пакистанската полиция очаква в следващите дни протестната вълна да обхване и други големи градове в страната, включително Исламабад, Лахор и Карачи.

Германия също засилва мерките за сигурност в посолствата си в ислямските страни. Сп. "Шпигел" съобщи, че днес всички дипломатически представителства на Федералната република в Северна Африка, Пакистан и Афганистан ще останат затворени. Външният министър Гидо Вестервеле изрази загриженост от нападенията срещу американски дипломатически мисии в мюсюлмански страни и призова съответните държави да осигурят защита на чуждестранните дипломатически представителства.