Първата и втората световна война! Това е единственият период в историята, в който спортът спира. Мъжете са на фронта, жените се грижат за семействата и прехраната, а Европа и светът са блокирани заради военните действия, които се водят на няколко континента.

75 години по-късно – война няма! Но светът се намира в безпрецедентна ситуация. Войната се води с напълно непознат враг - COVID-19. Коварният вирус спря безпрецедентно състезанията по цял свят. Европейското първенство по футбол няма да се играе. След дълго отглагане бе взето и тежкото решение - Олимпийските игри да бъдат отложени за следващото лято. Провалът на Токио 2020 беше и най-тежкото признание, че светът е в плен на COVID-19, разказва Миляна Велева, директор „Новини и актуални предавания” на NOVA, дългогодишен спортен журналист и доктор по спортна журналистика, отразявал шест олимпиади.

Миляна Велева: Не трябва да позволяваме на вируса да спре живота (ВИДЕО)

"Всички ние знаем, че това е ужасен вирус, който направи футбола и живота в Европа невъзможен. Нямаме друго решение – трябва да отложим Европейското първенство по футбол", заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин.

"Това е много тежко решение, но наш приоритет е здравето на играчите и феновете. Зад решените до отложим Европейското първенство застанаха всичките 55 национални федерации", каза още той.

Кобрата: Мач с Джошуа ще има, няма да е през юни (ВИДЕО)

"Това е безпрецедентна ситуация, защото Олимпийски игри не са били отлагани никога в човешката история. Това е най-комплексното събитие - с 11 000 спортисти от 206 държави", обясни президент на МОК Томас Бах.

Че COVID-19 е стегнал в здрава хватка световния спорт стана ясно, когато бе отменено европейското първенство по футбол. А то трябваше да пише история. 60-ият юбилеен шампионат на Стария континент. За първи път мачовете щяха да се играят почти във всеки голям европейски футболен град - Глазгоу, Дъблин, Билбао, Амстердам, Копенхаген, Мюнхен, Рим, Санкт Петербург, Букурещ, Будапеща, Баку, Лондон.

Домашни тренировки с популярни българи по време на карантината (ВИДЕО)

Нямаше как на този етап да се мисли за организиране, в рамките на предвидения срок, на европейски финали поради съвсем простата причина, че броят на участниците още не е запълнена, има още няколко отбора, които да се класират, което касае и България. Технически няма как да бъдат проведени, коментира Георги Драгоев, който е коментатор в "Диема".

"Спортът и футбулът са сериозни глобални бизнеси и тук са регистрирани вече проблемите, загубите. Предстои да се търсят решения. Това е още една от причините топ първенствата особено да търсят начин да изиграят сезона, когато ситуацията го позволи. Те са мотивирани от гледна точка на това, че искат да изпълнят своите телевизионни договори", каза още той.

Евро 2020 трябваше да генерира за УЕФА приходи от над 2 милиярда евро и още измерения от бюджета на най-чакания футбулен турнир - награден фонд от над 350 млн. евро за 24-те отбора, както и над 700 млн. за 55-те федерации.

Генералният секретар на българската футболна лига - Атанас Караиванов коментира, че Англия през BBC и ITV е платила 200 млн. евро телевизионни права. Германия е след нея със 160 млн. Рекламните договори от Европейското първенство само с големите рекламодатели са 148 млн. евро.

Велик тенисист, велик човек: Федерер, който подаде ръка на цяла Швейцария

Потърпевши са не само в УЕФА, инкасират загуби още стотици бизнеси.

Зад това решение се крият много съдби, много сериозни договори и бизнес, разбира се, когато става въпрос за здравето на хората - най-важно е това, добави Караиванов.

Австралийската ръгби лига назначи специален мияч на топката заради коронавируса

Няма отговор и кога ще бъдат приключени и футболните шампионати, повечето федерации искат доиграване на националните първенства до края на юни - началото на юли 2020 г. За да се случи това първенствата и турнирите трябва да се подновят най-късно между 10 и 15 май. Никой в момента не знае дали това ще е възможно.

С всеки ден за мен нещата се променят от гледна точка на това, че ние правим някакви опции и варианти за довършване на първенството в даден формат или пък за пълното му завършване, но сме изцяло зависими от решенията, които взима у нас кризистният щаб. И ФИФА и УЕФА работя по нов календар с възможност първенствата да завършат по-късно през лятото - юли или август, дори и в по-късен етап, иначе другото е прекратяване към момента - без да знаеш кога ще подновиш, което е безсмислено, каза още Караиванов.
NOVA