/ Getty Images
Легендарният спортист дари 1 000 000 швейцарски франка за борбата с коронавируса
Роджър Федерер - едно гръмко име, което превърна тениса в изкуство, изваяно със зверски труд, пропито с болка и лишения, вдъхновяващо стотици хиляди хора по света. Едно легендарно име, което години наред смразява спортните опоненти и буди огромно уважение и възхищение.

Ще се запитате "И какво от това? Всеки може да възхвалява победителите". Да, великите спортисти са много, но той е не само велик спортист. Отвъд бляскавата кариера, отвъд невъобразимата слава, множеството почитатели, ненадминатите рекорди и непоклатимостта на корта, Федерер е и велик човек. Ако в игра изражението му е студено и лишено от емоции, то извън тенис очертанията Роджър ни показва едно друго лице - на човека, който се грижи за живота, който подава ръка в трудните моменти и не се стиска да дарява от своите печалби.

Великият тенисист, възприеман като божество в своята родна Швейцария, за пореден път доказа, че има защо сънародниците му да го наричат "баща на нацията".

Във времена, когато светът е блокиран от коронавируса и когато животът на мнозина зависи от адекватно и навременно лечение, той подаде ръка и дари на сънародниците си 1 милион швейцарски франка, равняващи се на 1,84 милиона лева.



„Сегашните времена са предизвикателство за всички нас и никой не трябва да бъде изоставян. Мирка и аз лично решихме да дарим 1 милион швейцарски франка на най-уязвимите семейства в Швейцария. Приносът ни е само началото. Надяваме се и други да се включат в подкрепата на повече нуждаещи се семейства. Заедно можем да преодолеем кризата. Останете здрави“, написа в официалния си профил във Фейсбук 20-кратният носител на титли от Големия шлем.



Това обаче далеч не е първата благотворителна кауза, в която Роджър се включва. От години тенисистът помага чрез основаната от него фондация на дечица в Африка.



От старта на дейността на фондацията до края на 2019 година тя е подала ръка на 1 550 000 деца в нужда.



Федерер редовно организира и демонстративни мачове, с които събира средства за фондацията. Последният беше с другата легенда на тениса, вечния опонент на Роджър - Рафаел Надал.



Той не е първият. Нито последният. Той има много, но и дарява. В тези трудни за света времена неговата помощ дава надежда на хиляди - надежда, че някой ще се погрижи за тях, че няма да бъдат изоставени на произвола на съдбата.

Той не е любимият спортист на всички, но е много повече - пример за това как богатите хора могат да допринесат за борбата не само срещу коронавируса, но и срещу глада, мизерията, липсата на образование, на равноправие. Тук не говорим за спорт - а за съпричастност, състрадание и човеколюбие.
 

Роджър Федерер
Getty Images





Трябва да вярваме в дългосрочните мечти, но се нуждаем от желания сега, на момента, които да ни мотивират и вдъхновяват. Вярвам, че когато си в безизходица и нещата не вървят добре, винаги ще изплуваш по-силен. Не можем да заобиколим трудния път. Вярвам в силата на хората.
                                                                                                                               
                                                                                                                                       
Роджър Федерер