/ iStock/Getty Images
Международен екип от учени откри най-старото укрепено селище в отдалечен район на Сибир, за откритието се съобщава в статия, публикувана в списание Antiquity.

Изследователите са анализирали проби от мястото на разкопките на селището Амня в Ханти-Мансийския автономен окръг, което е крепост от каменната ера.

Путин: „Силата на Сибир“ ще достигне проектния си капацитет за пренос на газ до 2025 г.

Резултатите от радиовъглеродното датиране показват, че крепостта е на възраст до 8000 години, което я прави най-старото известно селище от този тип. Днес са известни около 10 укрепени обекта от каменно-медната епоха с ями, оградени с глинени стени и дървени палисади, което свидетелства за високите архитектурни и отбранителни възможности по това време.

Това откритие оспорва традиционната гледна точка, че постоянните селища с отбранителни структури са възникнали само в земеделските общества, като по този начин опровергава мнението, че земеделието и животновъдството са предпоставки за социална сложност. Находката също не потвърждава предишни предположения, че конкуренцията и конфликтите са отсъствали в обществата на ловците и събирачите.
БГНЕС