/ БГНЕС
Газопроводът "Силата на Сибир" ще достигне проектния си капацитет за пренос от 38 милиарда кубични метра годишно до 2025 година, но още сега доставките за Китай надвишават заложените в договорите. Това заяви на пленарно заседание на започналия днес форум Руска енергийна седмица президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Газът от Русия ще минава и по Далекоизточния маршрут, като се обсъждат доставки през Монголия, добави той.

Руският лидер отбеляза, че миналата седмица е даден старт на доставките на руски газ в Узбекистан по газопровода "Средна Азия – Център", който преминава през Казахстан. 

Путин: Имаме ярък пример за провала на политиката на САЩ в Близкия изток

Руският лидер подчерта също, че стабилността и достъпността на цените на електроенергията, суровините и горивата трябва да бъдат гарантирани в Русия.

Путин отбеляза, че през последните месеци Русия се е сблъскала със скок на цените на бензина и дизеловото гориво. В тази връзка правителството е взело редица решения за нормализиране на ситуацията. Президентът е поръчал на кабинета да действа оперативно в ситуация на дефицит на горива и да приеме превантивни мерки. 

Путин не пропусна да отбележи, че със своите действия западният елит е внесъл хаос на световния енергиен пазар и сега участниците в него, каквато е Русия, са принудени да оправят ситуацията. 

Путин: Направих предложение за присъединяване на Русия към НАТО, но получих отказ

"Действията на някои наши колеги, западните елити, внесоха безпорядък на глобалния енергиен пазар, включително на пазара на петрол. Отрицателните последствия от тези политизирани стъпки се отразяват на цялата световна икономика", заяви Путин на енергийния форум, провеждащ се в Москва. 

"Сега това трябва да се коригира и разбира се ще трябва да бъде направено от отговорни участници на пазара", добави той.

Путин заяви също, цитиран от Ройтерс, че отказът на Германия да сертифицира газопровода "Северен поток-2" и да купува руски газ чрез него не е имал икономически смисъл за Берлин, който сега се снабдява с американски втечнен природен газ на много по-високи цени.

Световната икономика постепенно преминава към многополюсен модел, в който действат няколко центъра на растеж, подчерта Владимир Путин.

Държавният глава акцентира и върху важността от провеждането на Руската енергийна седмица, събитие, на което експерти от Русия и чужбина могат да обсъдят съвместно тенденциите и перспективите за глобалната енергетика.

"Това е особено важно в момента, тъй като световната икономика преминава към многополярен модел, в който действат няколко центъра на растеж, а мястото и ролята на всяка страна се определя от това как тя възприема тези дълбоки, необратими процеси", добави той.
 
Галя Горнишка/БТА