Осъден руски опозиционер е бил преместен в затвор с максимална сигурност в Сибир, където е настанен в малка "наказателна килия", съобщи днес неговият адвокат, цитиран от Асошиейтед прес.

По-рано тази година 42-годишният Владимир Кара-Мурза бе признат за виновен за държавна измяна заради публично осъждане на войната на Русия в Украйна и осъден на 25 години затвор. АП отбелязва, че това е станало в рамките на безмилостни репресии на Кремъл срещу критиците.

В четвъртък Кара-Мурза е пристигнал в "ИК-6" - наказателна колония с максимална сигурност в сибирския град Омск, съобщи адвокатът му Вадим Прохоров във "Фейсбук".
Прохоров каза, че преместването от центъра за задържане в Москва, където Кара-Мурза беше държан по време на съдебния процес и последвалото обжалване, е отнело по-малко от три седмици. 

Европарламентът иска Русия да освободи Навални и Кара-Мурза

Обикновено процедурата отнема много време, понякога седмици, през които няма достъп до затворниците, а информацията за местонахождението им е ограничена, посочва АП.

Кара-Мурза, руски журналист и опозиционен активист, бе задържан през април миналата година. Обвиненията срещу него са във връзка с реч, която той произнесъл броени седмици по-рано пред Камарата на представителите в американския щат Аризона и в която осъдил нахлуването на Русия в Украйна. 

Сътрудник на опозиционния лидер Борис Немцов, който бе убит в Москва през 2015 г., Кара-Мурза преживя няколко опита за отравяне през 2015 и 2017 г., за които обвини Кремъл. Руските власти отричат неговите твърдения.

Московски съд осъди руския опозиционер Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор

Кара-Мурза на свой ред отхвърли обвиненията срещу него и ги определи като наказание за това, че се е противопоставил на президента Владимир Путин. Той сравни делото с показните процеси в Съветския съюз по времето на Йосиф Сталин.

Прохоров каза, че след като пристигнал в наказателната колония в Омск, Кара-Мурза веднага е бил настанен в "наказателна килия" - малко бетонно помещение, в което осъдените са държани в изолация за нарушаване на правилата на затвора.
Симеон Томов/БТА