Австрия планира да въведе локдаун за неваксинираните и за непрекаралите COVID-19 още тази нощ, предаде ДПА, като се позова на проектодокумент, съдържащ подобно предложение. Според плана мярката ще влезе в сила от полунощ и първоначално ще действа до 24 ноември. 

В проектодокумента се казва, че това решение е нужно, за да се предотврати срив в здравната система. 

Федералното правителство планира днес да обсъди предложението с лидерите на отделните провинции. Комисия в долната камара на парламента пък ще вземе решение по предложението тази вечер, но това се смята за чиста формалност. 

Съгласно мярката хората, които не са ваксинирани или не са прекарали COVID-19 ще могат само да напускат домовете си при определени обстоятелства, докато локдаунът е в ход, като например по съществени причини, за пазаруване на продукти от първа необходимост, за ходене на работа, за изповядване на религия, за разходка с цел запазване на физическото и менталното здраве. Локдаунът няма да се прилага за деца под 12 години. 

Вчера Австрия регистрира над 13 000 новозаразени с коронавируса. Средно за 7 дни случаите на зараза са 814,6 на 100 000 души. 
БТА