Провинцията Горна Австрия ще въведе още в понеделник тази мярка, след като е най-тежко засегната от COVID-19
Австрия е в готовност да постави милиони хора, които не са ваксинирани срещу COVID-19, в локдаун, след като в последните няколко дни има рекордни случаи на заразявания, а интензивните отделения в страната са под силен натиск, пише вестник "Гардиън".

Най-тежко засегнатата провинция е Горна Австрия, където се планира да въведе локдаун само за неваксинираните от понеделник, по препоръка на медицински експерти в страната.

Австрия е с най-ниските нива на ваксинация сред западноевропейските страни, с изключение на Лихтенщайн, по данни на Европейският център за превенция и контрол на заболяванията.

Германски министър: Имаме „пандемия от неваксинирани“

Тези, които не са ваксинирани, ще имат ограничения по отношение на всекидневния си живот, включително забрани за ходене по ресторанти, хотели, фризьорски салони и големи публични мероприятия и събития.

Провинцията Горна Австрия ще бъде първата, която ще мине към ниво 5 от 5-степенния план на австрийското правителство, който беше приет през септември. Според него, когато 30% от интензивните легла са заети от COVID пациенти, неваксинираните ще бъдат поставени под локдаун.