/ iStock/Getty Images
Съд в Аржентина осъди днес на 4 и половина години затвор римокатолическия епископ Густаво Санчета за сексуални посегателства срещу двама семинаристи, предаде АП.

Според агенцията присъдата, произнесена в северната провинция Салта, уронва авторитета на папа Франциск. Той първоначално е отхвърлял обвиненията към бившия епископ на Оран в същата провинция и го е изтеглил на работа във Ватикана. Папата обясняваше, че Санчета се е защитил добре срещу обвиненията, че държи в мобилния си телефон порнографски снимки. Франциск оправдаваше и решението си да го назначи във Ватикана.

Скандалът започва през 2019 г., когато вестникът "Трибуно да Салта" публикува жалби на свидетели за поведението на Санчета като епископ на Оран, на около 1600 км северозападно от Буенос Айрес. Още през 2016 г. петима свещеници са се оплаквали пред по-висшите църковни власти и са обвинявали епископа в авторитаризъм, финансови злоупотреби и сексуални посегателства в една семинария.

Густаво Санчета е пристигнал от Рим, за да се изправи лично пред съда. Срещу него има и църковно разследване, но резултатите още не са известни.
БТА