Осъдиха българи за фалшифициране на кредитни карти в Русия
Осъдиха българи за фалшифициране на кредитни карти в Русия / снимкa: Sofia Photo Agency

Българските граждани са сред осъдените в Русия за фалшифицирането на банкови кредитни карти, съобщи директорът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников на традиционната си среща с редакторите на водещите руски медии, предаде агенция „Новости“.

В Русия са били заведени над 230 съдебни дела и са осъдени над 20 души за нарушения на информационната сигурност. „Сред тях са участниците в международни хакерски престъпни групи руските граждани Андрянов, Полудкин, Соколов и Ширяев, а също така българските граждани Божилов и Илиев, осъдени на различни срокове лишаване от свобода за изготвянето на фалшиви банкови кредитни карти за кражба на парични средства от сметките на законните им притежатели“, разкри директорът на ФСС, цитиран от „Новости“.

На същата среща Александър Бортников съобщи, че през 2008 г. са били отразени 1,2 милиона компютърни атаки срещу информационните ресурси на държавните органи и изключително важните обекти, допълва БГНЕС. „От тях 280 хиляди са били насочени срещу сайта на президента на Руската Федерация“, уточни той.