Разбитата вчера в Германия конспиративна група, която е планирала да събори демократичния строй, е разполагала с много оръжие и следователно е била потенциално опасна, каза днес ръководителят на Федералната служба на криминалната полиция Холгер Мюнх, цитиран от Франс прес.

„При това говорим за опасна смесица от хора, които изповядват ирационални убеждения, някои от тях, разполагащи с много пари, други притежаващи оръжия и план, който искат да задействат..., ето защо те са опасни и затова се намесихме“, обясни по обществената телевизия А Ер Де ръководителят на криминалната полиция.

Принцът, организирал преврат в Германия-роднина на българска царица

„Обиските също го доказват“, като на 50 от претърсените адреси са открити оръжия, вариращи от „арбалети до пушки и боеприпаси и това показва, че всичко това не е безобидно“, уточни полицейският началник.

Вероятно ще има и други арести, каза той. „Ние идентифицирахме и други хора, чиито взаимоотношения с тази група все още не знаем точно“, обясни Мюнх.
Разследването обхваща общо 54 души. Двадесет и петима от тях бяха арестувани по време на акцията вчера сутринта в рамките на разследване на тази клетка, вдъхновена от идеологията на „Гражданите на райха“, екстремистко движение, което се разрасна в периода на антиковидните ограничения.

Германското правосъдие ги подозира, че „са осъществили конкретни приготовления за насилствено проникване в германския Бундестаг“, с използването на „малка въоръжена група“, се казва в прессъобщение на прокуратурата.

Принц, съдия и командос са заподозрени за опит за държавен преврат в Германия

Този сценарий напомня на щурма на Капитолия в САЩ от привърженици на Доналд Тръмп през януари 2021 г., посочва АФП.

„Не трябва да се смята, че група, състояща се от няколко десетки (членове), може би няколкостотин души, е способна наистина да постави под въпрос държавната система в Германия“, допълни обаче Мюнх.

Групата е била наблюдавана „от пролетта на тази година“, каза Томас Халденванг, ръководител на Федералната служба за защита на конституцията (германското контраразузнаване), пред телевизия Ер Те Ел.

„Това е първият път, когато се създава подобна общонационална мрежа с много конкретни планове“, добави той, като посочи, че е имало „планове за сваляне на правителството, планове за действително извършване на преврат“.

Според Халденванг движението "Граждани на райха" наброява около 21 000 души. „Смятаме, че 10 процента от тях са склонни към насилие", допълни той.
БТА