/ Gulliver/Getty Images
Унгария все още не може да приеме клауза за спазване на върховенството на закона, която да бъде приложена към бюджета на Европейския съюз и фонда за възстановяване от последиците от коронавируса, каза днес унгарският министър-председател Виктор Орбан и добави, че тези въпроси би трябвало да се разглеждат отделно, предаде Ройтерс.

Орбан отхвърли предложение за добавяне на обяснителна декларация, което накара член на полското правителство да каже вчера, че Полша може да приеме пакета.
Унгария и Полша от седмици блокират седемгодишния бюджет на ЕС и общностният фонд за следкризисно развитие.


"За нас това решение - прикрепването на някакво заявление като напомняне на лепяща се бележка върху лист хартия - няма да проработи", заяви Орбан по общественото радио. "Унгария настоява тези две неща да бъдат отделени", каза той.

Унгария и Полша, които от години са критикувани за отстъпление от демократичните стандарти, казват, че ще действат и гласуват заедно по въпроса за върховенството на закона. Орбан заяви, че ще се придържа към тази договореност.

По думите му няма защо да се бърза за постигане на споразумение за бюджета на ЕС тази година. Според него, ако не се постигне споразумение до януари, ще се постигне по-нататък.

"Оставете правното статукво непроменено и всичко ще върви гладко и бързо", каза той.

Проучване на изследователския център "Медиан" тази седмица показа, че унгарците са силно разделени по въпроса. Около половината избиратели подкрепят виждането на Орбан, че ЕС иска да наложи на Унгария толерантни към имиграцията разпоредби. Едва около една трета смятат, че кризата се дължи на унгарски пропуски във върховенството на закона.

Според допитването 85% от унгарците продължават да подкрепят членството в ЕС.
БТА