Опити, извършени в сондаж на геотермичен проект, предизвикаха трус в Швейцария
Опити, извършени в сондаж на геотермичен проект, предизвикаха трус в Швейцария / снимка: БГНЕС, архив

Опити, реализирани неотдавна в сондаж на геотермичен проект в Източна Швейцария, вероятно са предизвикали днес в района земетресение с магнитуд 3,6 по Рихтер, съобщиха властите, цитирани от Франс прес и сайта на в. "Фигаро".

През следващите дни не са изключени още трусове, заяви в комюнике Швейцарската сеизмологична служба на Федералния политехнически институт в Цюрих. Днес в 5,30 ч. (3,30 ч. по Гринуич) експертите са регистрирали трус с магнитуд 3,6 на дълбочина 4 км в околностите на град Сен Гал. Земетресението вероятно е пряко свързано с дейността и опитите за стимулиране, извършени на сондажа на геотермичен проект в Сен Гал, където поредица микротрусове вече били регистриранипрез последните дни според експертите от сеизмологичната служба.

Земетресението е било усетено в региона. Леки щети на сгради не са изключени при трусове с такъв магнитуд и на такава дълбочина, обясняват експертите, цитирани от БТА.

Същевременно сеизмологичанта служба е регистрирала друго земетресение в кантона Апенцел Родес - вътрешен близо до Херизау. Трусът с магнитуд 3,8 също е станал тази сутрин в 5,30 ч.