Повече от 50 милиона души по целия свят са засегнати от конфликти в градски зони - от Афганистан през Либия, Сирия до Йемен и на други места, където цивилните са изложени на много по-голям риск да бъдат убити или ранени, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Асошиейтед прес.

Откриха дете, изгубено на летището в Кабул по време на евакуацията през август

Той каза, че в някои случаи цивилните могат да бъдат объркани с бойци и да бъдат атакувани. В други, по думите на Гутериш, воюващите не се опитват да минимизират жертвите и използват експлозивни боеприпаси на оживени места, което води до ужасни страдания за обикновените хора, които биват осакатявани и получават тежки психични травми.

В изказване по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на защитата на цивилните в градски райони по време на конфликти, генералният секретар на организацията даде пример, че по време на миналогодишната война в Газа между Израел и екстремистите от "Хамас" десетки училища и здравни центрове са били повредени, а близо 800 000 души са останали без питейна вода.

В Афганистан атака с експлозив пред гимназия в столицата Кабул миналия май отне живота на 90 ученици, основно момичета, и рани още 240 души, каза Гутериш.

Афганистан: Мястото, което разтърсва човешките съдби (СНИМКИ)

Той допълни, че рискът от жертви сред цивилното население "нараства, когато воюващите се смесват с тях и разполагат военни обекти и техника близо до цивилна инфраструктура".

Гутериш подчерта обаче, че конфликтите в градски зони "излизат далеч извън рамките на непосредственото си отражение върху цивилните".

В опит да избягат от талибаните: Хиляди са се струпали около летището в Кабул

Генералният секретар на ООН каза, че уличните боеве излагат също цивилните на риска от обсада или блокади, водещи до масов глад. Те принуждават също милиони хора да напускат домовете си, "допринасяйки за рекордния брой бежанци и вътрешно разселени хора" и създават милиони тонове отломки, които засягат състоянието на околната среда и човешкото здраве, каза Гутериш.

"Четири години след разрушаването на 80 процента от сградите в Мосул, в Ирак, близо 300 000 души все още са разселени", каза генералният секретар на ООН и добави: "Ужасяващата цена, която плащат хората при водене на улични боеве не е неизбежна; тя е въпрос на избор".
БТА