Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / БТА
Момченце, което беше в неизвестност от лятото, след като отчаяните му родители го предали на войник през стената на летището в Кабул, в хаоса около изтеглянето на американските войски от Афганистан, е било открито и днес вече е с близките си в афганистанската столица, предаде Ройтерс.

Бебето Сохаил Ахмади, беше само на два месеца, когато изчезна на 19 август, докато хиляди хора бързаха да напуснат падналия под властта на талибаните Афганистан.

Детето е било в Кабул, където 29-годишният шофьор на такси Хамид Сафи го открил и го завел в дома си, за да го отглежда като свое.

Афганистан: Мястото, което разтърсва човешките съдби (СНИМКИ)

След седем седмици на преговори и молби, а накрая и кратко задържане от талибанската полиция, Сафи се съгласил да върне момченцето на неговия дядо и други роднини, които са още в Кабул.

Сега те ще правят опити да го изпратят при родителите му, които заедно с другите си деца бяха евакуирани преди месеци в САЩ.

По време на бурната евакуация от Афганистан през лятото, бащата на детето - Мирза Али Ахмади, работил като охранител в посолството на САЩ, и съпругата му Сурая, се опасявали, че Сохаил ще бъде премазан в тълпата пред портите на летището.

В опит да избягат от талибаните: Хиляди са се струпали около летището в Кабул

Отчаян, Ахмади предал Сохаил на униформен войник, когото смятал за американец, очаквайки, че ще измине скоро петте метра до входа, за да си вземе детето.
Точно в този момент талибанските сили изтласкали обратно множеството и чак след половин мас родителите и останалите им четири деца успели да влязат в летището. Но те така и не открили Сохаил.

Семейството било евакуирано във военна база в Тексас и четири месеца нямало представа къде може да е момченцето.

В деня, когато семейство Ахмади изгубило следите на сина си, шофьорът Хамид Сафи успял да влезе в летището, след като закарал семейството на брат си, което също искало да се евакуира.

Сафи разказал, че открил плачещия Сохаил сам, оставен на земята. След като не открил родителите му, решил да го вземе у дома при съпругата и децата си. Сафи има три дъщери и предсмъртното желание на майка му било да й се роди и внук. Затова Сафи решил, че ще отгледа момченцето като свое. Той завел Сохаил на лекар и бързо го приобщил към семейството си. Новите родители нарекли детето Мохамад Абед и пуснали снимки на всичките си деца на страницата си във Фейсбук.

От къси поли до бурки: Жените в Афганистан преди и след талибаните (СНИМКИ)

Съседи на Сафи видели снимките, разпознали Сохаил и публикували коментари на публикувания в превод материал на Ройтерс за изчезналото дете. Така разбрал и бащата Ахмади. Той помолил тъста си, който живее в североизточната провинция Бадахшан, да издири Сафи и да поиска той да върне детето.

67-годишният тъст пътувал два дни и две нощи до столицата и носел дарове, сред които и заклана овца, няколко килограма орехи и дрехи, за Сафи и семейството му.

Сафи обаче отказал да върне момченцето като заявил, че и той иска да бъде евакуиран от Афганистан със семейството си. Но братът на Сафи, евакуиран в Калифорния, казал, че Сафи не е подал молба за заминаване в САЩ.

Семейството на Сохаил поискало помощ от Червения кръст, но без успех. Най-накрая, след като нямало какво друго да направи, тъстът на Ахмади се свързал с местната талибанска полиция, за да съобщи за отвличане на дете. Сафи твърдял, че се грижи за детето и не е похитител.

Жалбата била проучена и началникът на местната полиция уредил споразумение, скрепено с отпечатъци от палците на двете страни.

Семейството на Сохаил се съгласило да даде на Сафи около 100 00 афгани (950 долара) за разходите му по отглеждането на момченцето за период от 5 месеца.
Така в присъствието на полицаи и просълзени хора детето най-после било върнато на роднините си. Родителите на Сохаил успели да гледат предаването на детето си по видеочат. Дядото, който уредил споразумението, разказа, че след щастливата развръзка е имало голямо празненство с песни и танци, като на сватба.

Семейство Ахмади, което през декември се установило в апартамент в Мичиган, се надява, че Сохаил скоро ще пристигне в новия си дом.
БТА