Хиляди хора са се струпали около входовете на летището в афганистанската столица Кабул, коeто е единственият път за чужденци да напуснат страната и за бягство на изпаднали в опасност афганистанци, в момент когато ислямистите талибани завземат управлението, предаде ДПА.

Почти непрекъснато продължават да се чуват изстрели извън силно укрепения комплекс на летището, каза очевидец за ДПА.

БТА

В дните, последвали завземането на столицата и провинциалните райони миналата неделя, хиляди хора бяха евакуирани по въздух от Афганистан през летището в Кабул - единственото място в столицата, контролирано от международни войски.

Евакуираха четирима българи от Афганистан с румънски самолет

Мнозина отчаяни афганистанци, които са работили с чуждестранните войски през изминалите две десетилетия или са били ангажирани в сектори като опазването на човешките права, се страхуват за живота си и много от тях се опитват да се доберат заедно с членове на семействата си до летището и да влязат в него.

БТА

Доклад, изготвен по поръчение на ООН, предупреждава, че талибаните провеждат целенасочени претърсвания в издирване на предполагаеми сътрудници на отстраненото правителство, въпреки уверенията на радикалната ислямистка групировка, че няма да търси разправа.

Вече имаше много въоръжени сблъсъци на входовете на летището. Американските военни решават как и кога да отварят вратите, но хората отвън нямат представа кога ще е следващото отваряне.

БТА

Съобщения по високоговорител на северния вход информират, че този вход ще остане затворен за два дни, каза очевидецът.

Друг свидетел каза, че хора от най-различни прослойки са около летището: актьори, работещи в телевизията, младежи, жени с кърмачета и болни в инвалидни колички, наред с много други.

Кадри с новородено дете, предадено на военните през стената на летищния комплекс, вчера бяха масово споделяни в социалните мрежи. Войник грабна бебето за дясната ръчичка и го прехвърли към колегите си.



Президентът на САЩ Джо Байдън увери американските граждани и афганистанците, работили за американците, че ще бъдат прехвърлени в Америка, но в Афганистан все още има хиляди чакащи.

БТА


Войски от много други държави, между които Германия, Великобритания и Турция, също извършват едновременно операции по евакуация от летището в Кабул.

Междувременно съоснователят на талибанското движение молла Абдул Гани Барадар пристигна днес в Кабул, съобщиха талибански източници за ДПА.

МВнР с призив по повод евакуацията на българи от Афганистан

Барадар, който отговоря за политическото бюро на талибаните в Доха, ще разговаря с представители на талибаните и с други политици за сформирането на ново правителство, казаха източниците. Барадар е най-високопоставеният член на талибанското движение, пристигнал в Афганистан до момента, а според разузнавателни източници е много вероятно той да получи пост, близък до този на министър-председател.

През февруари 2020 г. Барадар подписа споразумение със САЩ от името на войнствената ислямистка организация за слагане край на ръководената от Вашингтон военна мисия в Афганистан.

Изтеглянето на американските войски доведе до решението на други западни сили също да се изтеглят.

Външният министър: България може да приеме до 70 афганистански граждани

Лидерът на талибаните Мавлави Хайбатула Ахундзада не е виждан в Афганистан откакто талибаните завзеха властта и не е известно къде се намира.

Тази седмица няколко висши представители на талибаните се срещнаха с бившия афганистански президент Хамид Карзай и с Абдула Абдула - председател на Висшия съвет за национално помирение, за да обсъдят бъдещото правителство.

Талибаните заявиха, че смятат да споделят властта с други политически сили.
БТА