/ iStock/Getty Images
Изнасилванията и случаите на сексуална агресия, приписвани на руските сили в Украйна, очевидно са част от военна стратегия и представляват целенасочена тактика за дехуманизиране на жертвите", заяви специалният представител на генералния секретар на ООН по въпросите на сексуалното насилие по време на конфликт Прамила Патън, цитирана от Франс прес.

"Всички признаци са налице", добави тя в отговор на въпрос за използването на изнасилванията като оръжие в конфликта. "Когато жените и момичетата са изолирани в продължение на дни и изнасилвани, когато започнете да изнасилват малките момчета и мъжете, когато виждаме серия от случаи на осакатяване на полови органи, когато чувате свидетелствата на жени, говорещи за руски войници, снабдени с виагра, това очевидно е военна стратегия. И когато жертвите предават какво е било казано по време на изнасилванията, става ясно, че това е целенасочена тактика за дехуманизиране на жертвите", подчерта представителката на ООН.

Патън подчерта, че данните за първите случаи на сексуално насилие са се появили "три дни след началото на руското нашествие в Украйна" на 24 февруари тази година.

Патън е специален представител на генералния секретар на ООН по въпросите на сексуалното насилие по време на конфликт от 2017 г. и в момента се намира в Париж, с цел да подпише с неправителствената организация Библиотеки без граници партньорско споразумение за подкрепа на жертвите на сексуално насилие по време на конфликт, припомня АФП.
БТА