Оневиниха американка, осъдена на смърт за убийството на сина си
Оневиниха американка, осъдена на смърт за убийството на сина си / Thinkstock/Getty Images

Американка от германски произход беше оневинена в американския щат Аризона 23 години след като срещу нея беше произнесена смъртна присъда, предаде Франс прес.

Дебра Милке, която днес е на 51 години, е била осъдена на смърт за убийството на 4-годишния си син Кристофър, извършено през 1989 г. в щата Аризона. Тя винаги е твърдяла, че е невинна. Милке е била осъдена единствено въз основа на свидетелски показания на главния разследващ убийството.

Детективът Армандо Салдате заяви в съда, че Милке е признала пред него, че е наела двама мъже, за да убият 4-годишния й син и тя да получи парите от застраховката, сключена на името на детето. В съда Милке обаче отрече да е признавала подобно нещо пред Салдате. Не беше открит нито запис от предполагаемите признания, нито свидетели, които да потвърдят твърденията на детектива.

Преди две години смъртната присъда на Милке беше анулирана от апелативен съд. Мотивът беше "скандалното поведение" на основния разследващ Армандо Салдате по време на първоначалния процес, което не е било взето предвид от прокурорите. Обвинението обжалва пред Върховния съд на щата Аризона. През това време Дебра Милке беше пусната условно на свобода. На 17 март Върховният съд на Аризона отказа да разгледа последната жалба на обвинението срещу анулирането на присъдата на Милке.

Вчера съдията Роса Мроз от съдебен окръг Марикопа, в щата Аризона, обяви, че всички обвинения срещу Милке са снети. По случая Милке двама мъже - Роджър Скот и Джим Стиърс, се признаха за виновни и бяха осъдени на смърт. Те все още очакват изпълнение на присъдите си в затвор в Аризона.

На 2 декември 1989 г. Милке, която по онова време била разведена, пуснала сина си да отиде със съквартиранта й Джим Стиърс в търговски център във Финикс, за да видят Дядо Коледа. Стиърс и приятелят му Роджър Скот обаче отвели детето в затънтено дере извън града и го убили с три куршума в главата. За последните 40 години Милке е 151-ият осъден на смърт в САЩ, който впоследствие е оневинен.

Източник: БТА