Хиляда чуждестранни милионери са се установили за постоянно в Гърция през 2022 г., а през 2023 г. се очаква те да са още повече, пише в електронното издание на в. „Катимерини“.

Активността на придвижването на богатите семейства към различни точки от света се завръща на нивата отпреди пандемията COVID-19, а гръцката програма „Златна виза“ увеличава своята популярност, коментира журналистката на „Катимерини“ Корина Самарку. 

Във връзка с придобиването на „Златна виза“ Гърция обяви удвояване на минималното изискване за инвестиции в недвижими имоти (до 500 000 долара) в райони като Атина, Солун, Миконос и Санторини. Въпреки тези промени през последните години се наблюдава постоянно нарастване на запитванията за информация за средиземноморските държави Португалия, Испания и Гърция, като интересът от страна на Великобритания се увеличава, посочва британската компания Henley & Partners – водещо дружество в глобален мащаб за инвестиции при избор на местоживеене в друга държава и придобиване на гражданство. Голям и постоянно нарастващ е интересът и от страна на Турция, тъй като заможните граждани там търсят алтернативно място за пребиваване или възможност за двойно гражданство, отбелязват от компанията.

По данни на Henley & Partners броят на чуждестранните милионери, които ще изберат Гърция като постоянно място за живеене тази година, е 1200 души, като към момента в страната има 58 800 милионери, 95 души с активи над 100 млн. долара и четирима милиардери.
Гърция засега е на седмо място в листата на предпочитанията на милионерите за 2023 г. Преди нея се предполага, че ще са Австрия, Обединените арабски емирства, Сингапур, САЩ, Швейцария, Канада. 

Приказният плаж Навагио на остров Закинтос затваря за плажуващи

Държавите с най-много напускащи богати хора са Китай, Индия, Великобритания, Русия и Бразилия

Сред основните мотиви за подобни чуждестранни инвестиции при милионерите е притежанието на наследство, а изборът на дестинация традиционно се основава на равнището на национална и инвестиционна сигурност.
 
Мелина Христова/БТА